Ανακοίνωση με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις επί των τοποθετήσεων του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ενώπιον επενδυτών στο Λονδίνο εξέδωσε προχθές (2/2) η κυβέρνηση.
Όπως αναφέρεται σε αυτήν, επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o ίδιος διευκρινίζει πως “αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας”.
Ο νέος υπουργός δήλωσε επίσης στην εφημερίδα “Financial Times” ότι “η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει τον τερματισμό της διένεξης με τους διεθνείς πιστωτές της, διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας”.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ακόμη ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση τη διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντ’ αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά “ανταλλαγών χρεογράφων”, προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δεύτερο -το οποίο αποκάλεσε “perpetual bond” (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο)- θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης σε δηλώσεις στο ΣΚΑΪ είπε πως “παραμένουμε προσηλωμένοι στο ζήτημα ότι το χρέος πρέπει να γίνει βιώσιμο”, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη θέση της διαγραφής, τόσο στις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με ευρωπαίους ηγέτες σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Παρίσι, όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις.
Όπως εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε “τεχνικές” που έχουν ως στόχο να καταστεί το χρέος βιώσιμο και να μειωθεί το βάρος που φέρουν οι έλληνες πολίτες. “Όταν ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για ομόλογα τα οποία θα λήγουν στην αιωνιότητα, δεν θα λήγουν ποτέ δηλαδή, όταν μιλάει για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι σημαίνει μείωση του χρέους”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρρόσωπος.