Βαρύ το “χαράτσι” για σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια

foros akinitwn

foros akinitwn

Ξεκίνησε από την Παρασκευή 1/8 η ανάρτηση στο taxisnet των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το φόρο σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη ως το τέλος Αυγούστου και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2014. Οι ιδιοκτήτες (οι ίδιοι οι φορολογούμενοι ή εκπρόσωποί τους, πχ λογιστές) θα πρέπει, με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxisnet, να επισκέπτονται την ιστοσελίδα, ώστε να μπορέσουν να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.

Η διαφορά του νέου φόρου με το ΕΤΗΔΕ, που καταβαλλόταν μέσω της ΔΕΗ, είναι ότι ο νέος φόρος αφορά το σύνολο της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ενώ το ΕΤΗΔΕ επιβαλλόταν μόνο σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι υπόχρεοι στον ΕΝΦΙΑ είναι όλοι όσοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων κάθε κατηγορίας (σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια). Δηλαδή στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας επί οικοπέδου, αγροτεμαχίων ή ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ανάλογα με το ποσοστό της συνιδιοκτησίας, οφείλεται φόρος από τον υπόχρεο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διορθωτικές κινήσεις για να ελαφρύνει το φορτίο από τον ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο λόγω οικονομικής στενότητας, καθώς φοβάται ότι θα μείνουν απλήρωτοι φόροι και θα ανοίξει “τρύπα” στον προϋπολογισμό.

Οι προθεσμίες πληρωμής των πέντε δόσεων είναι:

Η 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 29/8/2014

Η 2η δόση έως τις 30/9/2014

Η 3η έως τις 31/10/2014

Η 4η έως τις 28/11/2014

Η 5η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31/12/2014.

(με πληροφορίες από amna.gr)