Βιβλιοπαρουσίαση: “Αγαπημένη μου αδελφή Aλεξ… Μια αληθινή ιστορία”

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Λακωνίας «Οι Ζωσιμάδες» προσκαλούν όλους στην παρουσίαση του βιβλίου του κ. Δημητρίου Βλαχοπάνου «Αγαπημένη μου αδελφή Aλεξ… Μια αληθινή ιστορία».

Το μυθιστόρημα του κ. Βλαχοπάνου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00′ στην Πνευματική Εστία Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου). Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Δημήτριος Καρβούνης, εκπαιδευτικός και μέλος του Συλλόγου «Οι Ζωσιμάδες», και ο κ. Δημήτριος Θ. Βαχαβιώλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων του νομού, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Εμμανουήλ Στεργιούλης, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Λακωνίας.

Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο της Άρτας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τριάντα τρία χρόνια. Έχει διατελέσει πρόεδρος της ΕΛΜΕ Εορδαίας Κοζάνης και της ΕΛΜΕ Άρτας, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Άρτας, πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συνέδρια και ημερίδες επιστημονικού και πνευματικού χαρακτήρα, ενώ άρθρα και άλλα κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο. Έχει ακόμη εκδώσει δέκα προς το παρόν μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές, ενώ έχει τιμηθεί, το Νοέμβριο του 2006, από τον Φιλολογικό και Λογοτεχνικό Όμιλο Αγρινίου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» για το ποίημά του «Αρνητικό Αχανές», με το οποίο έλαβε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Ποιητικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ανωτέρω όμιλος για το 2005-2006.

Με το μυθιστόρημά του «Αγαπημένη μου αδελφή Αλεξ… Μια αληθινή ιστορία» ο κ. Βλαχοπάνος επιλέγει να δώσει μυθιστορηματική διάσταση σε ένα συγκλονιστικό γεγονός: την αποτρόπαια σφαγή των κατοίκων του Κομμένου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ειδικότερα, αναπλάθει με γλαφυρή και γεμάτη πλαστικότητα γλώσσα τον γάμο της εικοσιτριάχρονης Αλεξάνδρας Μάλλιου, που πνίγηκε στο αίμα. Αναμετράται, επομένως, με ένα υλικό που προέρχεται από την ιστορική πραγματικότητα και είναι από μόνο του τόσο ισχυρό, που υπερβαίνει ίσως την ίδια τη λογοτεχνική έμπνευση και αποτελεί όχι μόνο μια ειλικρινή προσπάθεια ενίσχυσης της συλλογικής μνήμης, αλλά και μια απόλυτη καταγγελία της ιδεολογίας του ναζισμού, δυστυχώς οδυνηρά επίκαιρης και στις μέρες μας.