Τα παιδιά σήμερα περνούν αρκετή ώρα μπροστά στις οθόνες παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και κάθε τόσο -ειδικά στην Αμερική- ακούμε πως φταίει το τάδε βιντεοπαιχνίδι που κάποιο παιδί “τρελάθηκε” και πήγε στο σχολείο με όπλο. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Για να δούμε.
Σύμφωνα με έρευνες, τα βιντεοπαιχνίδια, όταν παίζονται με μέτρο, συμβάλλουν στη συγκέντρωση της προσοχής, την παρατηρητικότητα, τον οπτικοκινητικό συντονισμό, τη δεξιοτεχνία, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την αύξηση των γενικών γνώσεων, την εξοικείωση με την τεχνολογία.
Οπότε δεν είναι απαραίτητο να μας πιάνει “τρομολαγνεία” κάθε φορά που το παιδί μας διασκεδάζει (διότι, ναι, διασκεδάζει πραγματικά!). Τα βιντεοπαιχνίδια είναι φτιαγμένα να είναι διασκεδαστικά, καθώς προσφέρουν οπτικοοακουστική προβολή και απορροφούν την προσοχή μας. Σκεφτείτε πόσες ώρες βλέπετε εσείς τηλεόραση την ημέρα, ουσιαστικά απλά παρακολουθώντας, χωρίς να συμμετέχετε και να επηρεάζετε την εξέλιξη.
Όσο για τη βία που υποτίθεται ότι προκαλούν τα βιντεοπαιχνίδια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Τέξας, τα άτομα που παίζουν βίαια παιχνίδια εκτονώνουν την επιθετικότητά τους εκεί. Επίσης, από το διεθνές δίκτυο BBC έχει αναφερθεί ότι χάρις σε αυτά η εγκληματικότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, όπως βλέπετε παρακάτω.
Το συμπέρασμα είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν θα πρέπει να δαιμονοποιούνται. Έχουν πολλά θετικά, αρκεί να αντιμετωπίζονται όπως και όλα τα άλλα στη ζωή μας: με μέτρο.
Subzero13