Πώς θα βοηθήσει ο γονέας το παιδί που τραυλίζει

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας ώστε να παράγει πιο ρέοντα λόγο και να μειώσετε τα συμπτώματα του τραυλισμού.

⦁ Τα περισσότερα παιδιά στις μικρές ηλικίες βιάζονται να μιλήσουν και να πουν αυτό που θέλουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση καλό είναι με τον δικό σας τρόπο να βοηθήσετε το παιδί, προσπαθώντας να εφαρμόζετε παύσεις κάθε φορά πριν μιλήσετε και χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο αργό ρυθμό.

⦁ Αποφεύγετε ερωτήσεις οι οποίες είναι πολύπλοκες για την ηλικία του παιδιού.

⦁ Αποφεύγετε να του υποβάλετε άλλη ερώτηση την ώρα που περιμένετε απάντηση για την προηγούμενη.

⦁ Όταν βρισκόμαστε σε μία παρέα, συνήθως δεν διακόπτουμε αυτόν που μιλάει. Είναι ιδιαίτερα άσχημο για το παιδί που τραυλίζει να αισθάνεται ότι πρέπει να βιαστεί να πει αυτό που θέλει προτού κάποιος το διακόψει.

⦁ Η “ποιότητα” χρόνου που θα δώσετε στο παιδί σας θα το βοηθήσει να αντιληφθεί ότι έχει την αμέριστη προσοχή σας και με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται να μιλάει.

⦁ Όταν απευθύνεστε στο παιδί, το επίπεδο της ομιλίας σας θα πρέπει να είναι απλό, με χρήση απλού λεξιλογίου και πάντα του επιπέδου της ηλικίας του. Δεν πρέπει να του μιλάτε με “μπεμπεκίστικη” ομιλία, αλλά ούτε με πολύπλοκες λέξεις. Θα πρέπει να του εξηγείτε καθετί που του λέτε με απλό και κατανοητό τρόπο, με αργό ρυθμό και πιο χαμηλή ένταση στη φωνή σας.

⦁ Όταν τραυλίσει και το δείτε να ζορίζεται και να αντιλαμβάνεται ότι κάτι του συμβαίνει, τότε είναι σκόπιμο να του πείτε: “Χαλάρωσε και ξαναπέστο μου από την αρχή όταν είσαι έτοιμος/-η”.

⦁ Το επιβραβεύετε κάθε φορά που, ενώ τραύλισε, έπειτα προσπαθεί να το πει σωστά χωρίς να τραυλίζει.

⦁ Αποφεύγετε τις συζητήσεις με τρίτους -ιδίως μάλιστα όταν βρίσκεται μπροστά- σχετικά με το πρόβλημά του. Διευκρινίστε σε συγγενείς και φίλους να μην του αναφέρουν τίποτα σχετικά και εξηγήστε τους ώστε να του συμπεριφέρονται όπως εσείς.

⦁ Το πρόβλημα του τραυλισμού δεν σημαίνει ότι του κάνουμε όλα τα χατίρια. Αντιμετωπίζουμε το παιδί σαν να μην υπάρχει τραυλισμός και του βάζουμε πάντα όρια. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντιληφθεί ότι λόγω του τραυλισμού του τού κάνετε όλα τα χατίρια και βολεμένο σε αυτή την ιδέα θα συνεχίσει να τραυλίζει και να μιλάει γρήγορα.

Οι στρατηγικές αυτές είναι πολύ σημαντικές, διότι εστιάζουν στην αλληλεπίδραση γονέα με παιδί και βοηθούν αρκετά το τελευταίο να ξεπεράσει το πρόβλημά του με τη βοήθεια των γονιών του.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία/συμβουλή καλέστε μας στο τηλέφωνο 2731 5 51035 και 6942976751.

Φροσούλα Μπάτζιου (λογοθεραπεύτρια)
Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”
Αγησιλάου 48 Σπάρτη