Βουδούρης για προϋπολογισμό 2015: “Μέριμνα για αριθμούς και όχι για ανθρώπους”

Voudouris - omilia Sparti

Voudouris - omilia Sparti

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προέβη ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, “Πελοπόννησος Πρώτα”, σχολιάζοντας τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού:

«Με διαδικασία “fast truck” και εμβόλιμη δεύτερη συνεδρίαση την ίδια μέρα, επέλεξε η περιφερειακή αρχή να προχωρήσει στις 19 Νοεμβρίου στην κορυφαία διαδικασία, που είναι η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού 2015 της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Για άλλη μια φορά από σύσσωμη την αντιπολίτευση τέθηκε το ζήτημα των πρόχειρων, αντιδημοκρατικών και έξω από κάθε λογική διαβούλευσης και συνεννόησης μεθοδεύσεων του κ. Π. Τατούλη και της παράταξής του. Ωστόσο εκείνοι επέμειναν και ψήφισαν μόνοι τους τον προϋπολογισμό, “κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα και στις επιλογές που επιβάλλουν κυβέρνηση, τρόικα και Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Μάλιστα, ενώ εισπράττουν μέσω φόρων από τους πολίτες πόρους για την τοπική αυτοδιοίκηση, επιστρέφουν σ΄αυτή μόνο το 60%. Σ΄ αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφέρειας, όσο κι αν ψάξει κάποιος, πουθενά δεν θα βρει πολιτικές ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζουν την κρίση, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενίσχυση της παραγωγής και των υποδομών, προβλέψεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Καμία μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των κατοίκων της Πελοποννήσου.

Στον αντίποδα, ωστόσο, κανένας από την πλειοψηφία δεν σκέφτηκε ότι… μπορεί και να χρειαζόταν ανάλογος περιορισμός σε δαπάνες υπερωριών, μετακινήσεων προσωπικού, δημοσίων σχέσεων με συμμετοχή σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Η “Πελοπόννησος Πρώτα” καταψήφισε τον προϋπολογισμό, που αποτελεί “καθρέφτη” των πολιτικών επιλογών που επιβάλλει η τρόικα, που μεριμνά μόνο για αριθμούς και δείκτες και όχι για ανθρώπους. Καταψήφισε έναν άκρως αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, που πετσοκόβει δραματικά, έως και 50%, κοινωνικούς πόρους που κατευθύνονται πχ στα διατροφικά επιδόματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στη μεταφορά μαθητών κ.α.

Εκτός του προϋπολογισμού, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η περιφερειακή αρχή συντάσσεται απόλυτα με την πολιτική της κυβέρνησης, για τη μεταφορά δημοσίων εκτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και του ξεπουλήματος δημοσίου πλούτου της χώρας. Η σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει η “Πελοπόννησος Πρώτα” δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη απάντηση.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η περιφερειακή αρχή δεν έχει πρόταση αξιοποίησης των εκτάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Ενώ ο κ. Τατούλης διατύπωσε με σαφήνεια, ότι δεν πρόκειται να λάβει ουδεμία πρωτοβουλία να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται για τον τόπο και τις επόμενες γενιές. Την ώρα που άλλες περιφέρειες, δήμοι και συλλογικότητες έχουν ξεσηκωθεί κατά της πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας, η κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Τατούλη έχει βρει πρόθυμο συνένοχο».