Βουλή: Ερώτηση Δαβάκη για τα προβλήματα πληρωμής της Ενιαίας Ενίσχυσης

Davakis Thanasis 1

Ερώτηση στη βουλή μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε ο Θανάσης Δαβάκης, με την οποία ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει πότε θα καταβάλει τις επιδοτήσεις στους αγρότες που έμειναν εκτός της πρώτης πληρωμής και πότε θα πραγματοποιηθεί η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης. Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Στις 7 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης, με μεγάλη καθυστέρηση εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών. Σε προγενέστερο χρόνο, ο αρμόδιος υπουργός με δηλώσεις του συνιστούσε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ, όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%(!).

Επιπλέον, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης στερείται η δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή. Επιπλέον, οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στο χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.

Επιπροσθέτως, αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν, όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα) και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

Δυστυχώς οι πληρωμές έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς, με τον απολογισμό να δείχνει ότι εκτός πληρωμών μένουν 1 στους 4 παραγωγούς.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης που έμειναν αδίκως εκτός πληρωμών την προκαταβολή που δικαιούνται;

2. Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης, που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στο Δεκέμβριο κάθε έτους;”.