Βουλή: Ερώτηση τριών βουλευτών του ΚΚΕ για τις καταστροφές από το χαλάζι

Ερώτηση με θέμα τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες στην στους νομούς Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Μεσσηνίας κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Όπως αναφέρουν, μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση την Τετάρτη 8/11 και την Πέμπτη 16/11. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια και μανταρίνια) και κηπευτικά, και σε ορισμένες περιπτώσεις η καταστροφή αγγίζει το 100%.

Συνεχίζουν λέγοντας πως “από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, των προηγούμενων κυβερνήσεων και του ΕΛΓΑ, που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περιοχή πλήττεται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο εισόδημα αρκετών μικρομεσαίων αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που βρίσκονταν στη συγκομιδή της σοδειάς τους. Την ίδια ώρα, ο ΕΛΓΑ έχει μετατραπεί σε έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που χαρατσώνει τους παραγωγούς και δεν καλύπτει το σύνολο της ζημιάς. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν, αν αποζημιωθούν, θα πληρωθούν ετεροχρονισμένα και θα πάρουν ψίχουλα. Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της καταγραφής δυσχεραίνεται από το γεγονός πως οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να ανταποκριθούν στο έργο τους είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ακόμα και τις μετακινήσεις που χρειάζονται.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι σε απόγνωση, καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αλλά και με την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αδυνατώντας ακόμα και να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.)”.

Καταλήγοντας οι βουλευτές, ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών. Ζητούν επίσης να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα και τέλος να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχόντων χρεών των πληγέντων.