Βράβευση του ιατρού Ανάργυρου Μαριόλη από την Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας (ΙΙΒΕΑΑ) διοργάνωσαν εκδήλωση απονομής τιμητικού διπλώματος και πλακέτας στον κ. Ανάργυρο Δ. Μαριόλη, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης «για το ιατρικό και ανθρωπιστικό του έργο». Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Ιουλίου, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Η βράβευση ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του ιδρύματος κ. Γρηγορίου Σκαλκέα, ο οποίος απευθυνόμενος στον βραβευόμενο δήλωσε «εξαιρετικά ευτυχής, διότι οι συνάδελφοι, μέλη του ΔΣ του ιδρύματος, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το ιατρικό και ανθρωπιστικό έργο σας, ομοφώνως απεφάσισαν να σας απονείμουμε τιμητικό δίπλωμα και πλακέτα, σε αναγνώριση της προσφοράς σας. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η φήμη σας για τις ιατρικές σας δυνατότητες, την αφοσίωσή σας στο καθήκον και την αγάπη σας προς τον ασθενή έχει προ πολλού υπερβεί τα στενά όρια της Λακωνίας. Μεταξύ των πολλών θερμών θαυμαστών του έργου σας συγκαταλέγονται και δύο λίαν αξιόλογοι συμπατριώτες μας, ο εκλεκτός δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος και ο εκ των κορυφαίων της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης.
Προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος που η γενέτειρά μου διαθέτει προσωπικότητα όπως εσείς, πολλώ δε μάλλον διότι πάντοτε πίστευα στον θεσμό της πρωτοβαθμίου περιθάλψεως υγείας για τον γενικό γιατρό και είναι γνωστές οι διαφωνίες μου για την καθιέρωση και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δυστυχώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν στηρίχθηκε στα θεμέλια αλλά στο ρετιρέ. Είναι γνωστόν ότι όπου δεν υπήρξε σωστή οργάνωση τα συστήματα αυτά απέτυχαν διεθνώς.
Ο άνθρωπος και ιδιαιτέρως ο ασθενής δεν είναι μόνον σώμα αλλά και ψυχή. Έχει ανάγκη από τον γιατρό του τον οποίο θα εκτιμήσει, θα αγαπήσει και σε αυτόν θα εμπιστευτεί την υγεία του. Ο γιατρός του θα γνωρίζει όλα τα προβλήματα, σωματικά και ψυχολογικά, θα επικοινωνεί μαζί του και θα τα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά. Αυτός και μόνον αυτός θα πρέπει να κατευθύνει τον ασθενή, εάν βεβαίως είναι αναγκαίον, στα ειδικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Άλλως, ανενημέρωτοι οι ασθενείς περιπλανώνται στα διάφορα νοσοκομεία της χώρας, χωρίς προγραμματισμένη συνάντηση. Εκεί ευρίσκονται σε ένα ξένο περιβάλλον, όπου σε κάθε επίσκεψή τους περιθάλπονται από διαφορετικό γιατρό.
Αγαπητέ μου κ. Μαριόλη,
Όσα ανωτέρω ανέφερα χαρακτηρίζουν επακριβώς την προσωπικότητα σας. Σας εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσετε το ανθρωπιστικό έργο σας για πολλές δεκαετίες ακόμα με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση που σας διακρίνουν».

Η τελετή συνεχίστηκε με την απονομή τιμητικού διπλώματος και πλακέτας από τον πρόεδρο του ιδρύματος.

Ιδιαίτερα φορτισμένος ο κ. Μαριόλης, ευχαρίστησε την Ακαδημία Αθηνών λέγοντας: «Αποτελεί ιδιαίτερη συγκίνηση για μένα η σημερινή βράβευσή μου από την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών. Αισθάνομαι πως η διάκριση αυτή, εκτός από την τιμή και την αναγνώριση, συνοδεύεται από την ενθάρρυνση, την προτροπή και την υποχρέωση να συνεχίσω τη μακρά και επίπονη προσπάθειά μου, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας στους πολίτες – ασθενείς της Μάνης και όχι μόνο. Εξάλλου, η προσφορά στον άρρωστο είναι περισσότερο δεκτική στη μεταβολή.
Η σκέψη μου αυτή τη στιγμή πάει μακριά, μακριά…
Στο βραβείο αυτό απεικονίζονται όλοι αυτοί οι συνεργάτες και συνοδοιπόροι που είχα σε όλα τα στάδια της ζωής μου, ιδιαιτέρως αρχής γενομένης από την ιδέα για την ίδρυση και τη λειτουργία του 1ου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, στο Βύρωνα, αλλά και όλοι οι δάσκαλοί μου στα θρανία της ζωής, με πρώτο και ξεχωριστό τον πατέρα μου.
Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου».