leoforeio KTEL

Έντονη διαμαρτυρία προς το ΚΤΕΛ Λακωνίας εκφράζει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου. Η σχεδιαζόμενη τροποποίηση δρομολογίων στην περιοχή των βορείων δήμων χαρακτηρίζεται άστοχη από τους επαγγελματίες του Καστορείου, οι οποίοι προβλέπουν δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες από αυτήν. Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου, με την οποία ζητείται αναθεώρηση του σχεδιασμού των δρομολογίων από το ΚΤΕΛ, αλλά και η συμπαράσταση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας:

“Κύριοι,
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ορισμένα καταστήματα του Καστορείου, πληροφορηθήκαμε για τις αλλαγές που αποφασίσατε, ερήμην της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της, στα δρομολόγια ΚΤΕΛ προς Λογκανίκο και Πελλάνα.

Επειδή η απόφασή σας είναι αυθαίρετη, αψυχολόγητη και εχθρική τελικά προς όλη την περιοχή των βορείων δήμων και των κατοίκων της, θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Όλη η περιοχή της Επάνω Ρίζας Ταϋγέτου, γνωστή ως Βόρειοι Δήμοι Λακωνίας, από την εποχή της τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα αποτελούσε οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ενότητα, με επίκεντρο την κωμόπολη Καστορείου, έδρα της ομώνυμης κοινότητας αρχικά, και του δήμου Πελλάνας αργότερα.

2. Στο Καστόρειο υπάρχουν οι εξής υπηρεσίες: Κέντρο Υγείας, Κτηνιατρείο, ΚΕΠ και Δημοτικό Κατάστημα, Σχολεία (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Λύκειο), Υποθηκοφυλακείο/Συμβολαιογραφείο, Κατάστημα Ταχυδρομείου και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ λειτουργεί επίσης Φαρμακείο, ΑΤΜ, και διοργανώνεται ανελλιπώς Λαϊκή Αγορά κάθε Δευτέρα.

3. Ο πληθυσμός στη συντριπτική του πλειονότητα αποτελείται από ανθρώπους ηλικιωμένους, τα παιδιά των οποίων ζουν και εργάζονται κυρίως στη Σπάρτη, και χρειάζεται να έρχονται συχνά στα χωριά για να φροντίζουν τους οικείους τους.

4. Η -τουλάχιστον- άστοχη επιλογή σας να καταργήσετε τη συγκοινωνιακή σύνδεση των δημοτικών διαμερισμάτων μεταξύ τους και με το Καστόρειο, μεταφέροντας τα περισσότερα δρομολόγια στο νέο τμήμα του δρόμου Σπάρτη-Λεύκτρο, θα δημιουργήσει πολλά και σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής. Θα είναι πλέον αδύνατη η κίνησή τους από τη Σπάρτη και προς τα χωριά, ενώ το μόνο που πριμοδοτείτε είναι η πρόσβαση προς την πρωτεύουσα του νομού, και μάλιστα με μεμονωμένο τρόπο, από και προς τους οικισμούς α.Πελλάνα-Παρδάλι και β. Λογκανίκο. Ενώ παραβλέπετε και καταργείτε τη λειτουργία του Καστορείου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής.

5. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσετε έχουν τόσο κοινωνικό όσο και οικονομικό χαρακτήρα. Σας υπενθυμίζουμε δε ότι ήδη οι προηγούμενες επιλογές σας, για τις οποίες είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας αλλά απάντηση δεν πήραμε, έχουν συρρικνώσει δραματικά τα δρομολόγια της περιοχής μας, με κατάργηση των βραδινών δρομολογίων από Σπάρτη (εκτός της Δευτέρας και Παρασκευής), με την κατάργηση δρομολογίων των αργιών και πολλών από τα τοπικά δρομολόγια, που έχουν περιοριστεί σε ελάχιστες μέρες και ώρες της εβδομάδας.

Θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι η ελεύθερη κυκλοφορία και επικοινωνία των κατοίκων προς εξυπηρέτηση των βασικών τους αναγκών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, και οιαδήποτε υπονόμευσή τους θα μας ωθήσει να κινήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία ενάντια σε όποιον τις επιβουλεύεται.

Καλούμε τη διοίκηση της ΚΤΕΛ ΑΕ να αναθεωρήσει την άδικη απόφαση της τροποποίησης των δρομολογίων προς τους βόρειους δήμους, και ζητούμε τη συμπαράσταση του δήμου Σπάρτης – του οποίου είμαστε ισότιμοι δημότες, των δημοτικών συμβούλων της περιοχής, των βουλευτών όλων των πολιτικών κομμάτων, και συνολικά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της”.