Βραδιά αφιερωμένη στο Παυλοπέτρι διοργάνωσε η Πνευματική Εστία Σπάρτης

Spondylis Hlias

Spondylis Hlias

Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην Πνευματική Εστία Σπάρτης φιλοξενήθηκε ο αρχαιολόγος Ηλίας Σπονδύλης, διευθυντής της ανασκαφικής έρευνας που διενεργείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου.

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού απέδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον για την υποβρύχια έρευνα που αποκαλύπτει σταδιακά τον καταποντισμένο προϊστορικό οικισμό, για τον οποίο ωστόσο λίγα πράγματα είναι γνωστά. Η προσοχή του ακροατηρίου διατηρήθηκε αδιάσπαστη και αδιατάραχτη στην προσπάθεια λήψης πληροφοριών, στοιχείων, περισσοτέρων γενικά γνώσεων για το Παυλοπέτρι, καθώς η ομιλία πλαισιωνόταν και από εικόνες από την περιοχή, την έρευνα, την ανασκαφή και τις συνθήκες συντέλεσής της, καθώς και από τα ευρήματα (κυρίως αγγεία).

Ο κ. Σπονδύλης, μεταφέροντας τις γνώσεις και την εμπειρία του λόγω του πλήθους των υποβρύχιων αυτοψιών, ερευνών και ανασκαφών σε όλη την Ελλάδα στις οποίες έχει κατά καιρούς συμμετάσχει, ενημέρωσε με επιστημονικά τεκμήρια το κοινό για το τι ακριβώς συμβαίνει στο Παυλοπέτρι: ποια στοιχεία θεωρούνται σωστά και ποια υποθέσεις και πώς με την πορεία των ανασκαφών θα υπάρξουν περισσότερα επιστημονικά ασφαλή συμπεράσματα.

Η ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις – επεξηγήσεις απέδειξε τη διάθεση για ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου και τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για τις υποβρύχιες ανασκαφές σε ενάλιες αρχαιότητες αυτού του είδους, οι οποίες παρουσιάζουν έναν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας.