Βραδιά λογοτεχνίας στα Τσίντζινα με τον Θανάση Βαλτινό

vradia logotexnias Tsintzina

vradia logotexnias Tsintzina

Λογοτεχνική βραδιά με το συγγραφέα και ακαδημαϊκό Θανάση Βαλτινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 7.30΄ το απόγευμα, στα Τσίντζινα. Την εκδήλωση “Ο Βαλτινός του Πάρνωνα” διοργανώνουν ο ξενώνας “Πρυτανείο”, το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης και η Λέσχη Ανάγνωσης Σπάρτης.

Εισηγητές στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι ο συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο οποίος τιμήθηκε φέτος με το μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, ο λάκωνας συγγραφέας Δημήτρης Πετσετίδης, που απέσπασε το 2011 το βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του, ενώ εκ μέρους της Λέσχης Ανάγνωσης Σπάρτης θα μιλήσει η γεωλόγος Ερασμία Χίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Βουλουμάνου, σύμβουλος επικοινωνίας στον εκδοτικό χώρο.

Λίγα λόγια για τον Θανάση Βαλτινό

Ο Θανάσης Βαλτινός, με καταγωγή από το Καστρί Κυνουρίας στις ανατολικές παρυφές του Πάρνωνα, εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικούς πεζογράφους της λεγόμενης “δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς”, στο διάστημα των πενήντα περίπου χρόνων της συγγραφικής του σταδιοδρομίας. Από τα πιο γνωστά έργα του τα Κάθοδος των εννιά, Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη – Βιβλίο πρώτο: Αμερική, Ορθοκωστά, Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60, τα οποία αποτελούν ρεαλιστική αποτύπωση αγνοημένων ή “ευαίσθητων” πτυχών της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Το βασικό θέμα της πεζογραφίας του Βαλτινού είναι η ποικίλων μορφών βία που ενέπνευσαν διάφορες ιδεολογίες από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι το τέλος του. Αν και η ανάπλαση της ατομικής εμπειρίας στα έργα του υπερβαίνει τα όρια ενός ορισμένου γεωγραφικού τόπου, ως επί το πλείστον αντλεί παραστάσεις και πρόσωπα από τον οικείο χώρο της Αρκαδίας και της Λακωνίας.