Στο ακόλουθο ψήφισμα προχώρησαν όσοι παρευρέθησαν την Παρασκευή 16/11 στην αίθουσα Π. Μπακή στο Καστόρι, σε ανοικτή συγκέντρωση που διοργάνωσε για τη συρρίκνωση του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών της περιοχής ο τοπικός εμποροεπαγγελματικός σύλλογος:

“Οι καλλιεργητές, οι νέοι αγρότες, οι παραγωγοί, οι επαγγελματίες και γενικά όλοι οι κάτοικοι του πρώην δήμου Πελλάνας, και νυν δημοτικής ενότητας του δήμου Σπάρτης, βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αρνητικό εισόδημα για δεύτερη χρονιά την τελευταία τριετία 2016-2018. Οι λόγοι;

Πρώτα η μερική ακαρπία (καμία σχέση με την παρενιαυτοφορία), εξαιτίας των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών (με εναλλαγή υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών – απόρροια της κλιματικής αλλαγής) που επικράτησαν στην περιοχή μας την περίοδο ανθοφορίας και καρπόδεσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέση παραγωγή ελαιοκάρπου από 700.000 δέντρα, που αναπτύσσονται σε 60.000 στρέμματα αγρών, είναι 300 τόνοι κατ’ έτος. Η αναμενόμενη παραγωγή ήταν γύρω στους 100 τόνους μετά την καρπόδεση κοντά στον Ιούνιο. Ωστόσο το τελικό προϊόν δεν θα ξεπεράσει τους 10-15 τόνους φέτος.

Μετά, η ασυνήθιστη προσβολή από τον δάκο και το γλοιοσπόριο, συνοδευόμενη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλα Ζορμπάς), που οδήγησε σε σχεδόν μηδενική παραγωγή ελαιολάδου και σε εντελώς υποβαθμισμένη ποιότητα όσου τελικά έχει παραχθεί, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς ακατάλληλο για βρώση και με πολύ χαμηλή τιμή στο εμπόριο.

Εδώ θέλουμε να τονίσουμε ότι, παρόλο που η περιοχή μας εντάχθηκε έγκαιρα στο πρόγραμμα δακοπροστασίας (τον Φλεβάρη-Μάρτη δηλαδή), έχουν μεγάλες ευθύνες οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπουργείο, υπηρεσίες και Περιφέρεια) στο βαθμό που αναλογεί στον καθένα τους. Το πρόγραμμα αυτό δεν εφαρμόστηκε ούτε σωστά ούτε και εγκαίρως.

Γνωρίζουμε ότι οι μνημονιακές πολιτικές και οι αντίστοιχες κυβερνητικές δεσμεύσεις κατά τα μνημονιακά χρόνια έχουν συρρικνώσει τα διαθέσιμα κονδύλια για τη δακοπροστασία στο 1/3. Με συνέπεια να έχουμε έλλειψη γεωπόνων, εποπτών, παγιδοθετών και διαθέσιμων παγίδων.

Ενώ οι χρονοβόρες διαδικασίες και η καθυστέρηση προώθησης των διαγωνισμών προς υλοποίηση του προγράμματος, η μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους και η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων αγροτών που συμμετέχουν στο δίκτυο ψεκασμών, καθιστούν ανέφικτη την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της δακοπροσβολής.

Άμεσα αιτήματα

1. Αναπλήρωση στο 100% του απολεσθέντος εισοδήματος, με ένταξη της περιοχής στα ειδικά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού.

2. Λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των καλλιεργητών, και κυρίως των νέων, με φορολογικές και δανειακές διευκολύνσεις, για αυτή τη δύσκολη χρονιά και απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ γης και κτισμάτων.

Γενικότερα αιτήματα διαχρονικής σημασίας

1. Δραστική αύξηση των κονδυλίων για τα προγράμματα δακοπροστασίας στα επίπεδα του 2010.

2. Έγκαιρη και ελεγχόμενη από τις δημόσιες υπηρεσίες εφαρμογή των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου.

3. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, στο σημείο που εξαιρεί τη δακοπροσβολή από την αποζημίωση.

Για την προώθηση των παραπάνω αιτημάτων θα επιδιώξουμε την επικοινωνία και τη συμπόρευση με τις άλλες πληττόμενες περιοχές του νομού μας, με τις οποίες θα ήταν καλό να συμπράξουμε για τη διεκδίκηση των σχετικών αποζημιώσεων, με κάθε τρόπο.

Το παρόν ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη συγκέντρωση των παραγωγών, αποφασίστηκε να προωθηθεί στο υπουργείο, την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, τα κόμματα της βουλής και στα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ”.