Γαλάζιες Σημαίες 2015: Δώδεκα βραβεία στη Λακωνία

paralia

Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 13/5 από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), εθνικό χειριστή του διεθνούς προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρίνων για το 2015.

Στο νομό μας βραβεύτηκαν δώδεκα παραλίες (επτά του δήμου Μονεμβασίας και πέντε του δήμου Ανατολικής Μάνης).

Αναλυτικά οι παραλίες μας που διακρίθηκαν είναι:

Δήμος Μονεμβασίας

Νεάπολη

Αρχάγγελος

Πλύτρα/Παχιάμμος

Τηγάνια

Μονεμβασιά

Πορί

Μεγάλη Άμμος

Δήμος Ανατολικής Μάνης

Σκουτάρι

Μαυροβούνι 1

Μαυροβούνι 2

Βαθύ

Γύθειο 2/ Σελινίτσα

 Το πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”

Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Το 2015 η Ελλάδα έχει 395 βραβευμένες ακτές και 9 μαρίνες που κέρδισαν τη “Γαλάζια Σημαία, κατακτώντας την τρίτη θέση παγκοσμίως σε 50 χώρες.

Η “Γαλάζια Σημαία”, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80. Σήμερα συμμετέχουν σε αυτό 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.