Υλικά

⇒ 10 – 12 φύλλα κρούστας λεπτά (για ζαχαροπλαστική) ή φύλλα Βηρυττού
⇒ 1 λίτρο φρέσκο γάλα
⇒ 1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
⇒ 4 αυγά
⇒ 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
⇒ 2 βανίλιες
⇒ ξύσμα από ½ λεμόνι
⇒ 2 κουτ. σούπας παγωμένο αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), για την κρέμα
⇒ 1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη), για το άλειμμα των φύλλων

Για το σιρόπι

⇒ 500 γρ. ζάχαρη
⇒ 300 ml νερό
⇒ χυμός από ½ λεμόνι και μια φλούδα από το λεμόνι
⇒ 1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Φτιάχνετε πρώτα το σιρόπι για να κρυώνει. Βάζετε όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και τα βράζετε για 10′ (ο χρόνος μετράει από τη στιγμή που θα πάρουν βράση). Αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.

Για την κρέμα, ζεσταίνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα για να μην κολλήσει. Βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει (για περίπου 5 λεπτά). Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει.
Χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα του λεμονιού μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτετε στο μείγμα των αυγών λίγο από το μείγμα γάλακτος – σιμιγδαλιού και ανακατεύετε καλά για να φτάσουν την ίδια θερμοκρασία.
Ρίχνετε το μείγμα των αυγών μέσα στην κατσαρόλα με την κρέμα και αφήνετε να πάρει μια βράση σε χαμηλή φωτιά 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά και ετοιμάζετε τα φύλλα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.

Αλείφετε με το λιωμένο βούτυρο ένα ορθογώνιο ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Οι άκρες των φύλλων πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
Αδειάζετε πάνω στα βουτυρωμένα φύλλα την κρέμα. Γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν. Σκεπάζετε την κρέμα με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας κι αυτά ένα-ένα. Γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα στο ταψί, αλείφετε με βούτυρο την επιφάνεια του γλυκού και το χαράζετε προσεκτικά σε κομμάτια, χωρίς όμως να φτάνει το μαχαίρι στον πάτο του ταψιού. Το ψήνετε για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.

Το κόλπο για να παραμείνουν τα φύλλα τραγανά στο γαλακτομπούρεκο είναι μόλις το βγάλετε από το φούρνο καυτό να το περιχύσετε με το κρύο σιρόπι.