Γενικός γιατρός της χρονιάς στην Ευρώπη ο Ανάργυρος Μαριόλης: Η ευχαριστήρια δήλωσή του

Παραλαμβάνοντας το βραβείο του Καλύτερου Οικογενειακού Ιατρού της Ευρώπης, ο διευθυντής του κέντρου υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρος Μαριόλης, ανέφερε τα εξής:

“Ερχόμενος εδώ στη Σλοβακία, στην όμορφη Μπρατισλάβα, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης, τη Μάνη, που γειτνιάζει με τα εδάφη της αρχαίας Σπάρτης, αποδέχτηκα για λογαριασμό των ασθενών την τιμή που μου γίνεται και σπεύδω να τους την ανταποδώσω.

Ο αγώνας και η ελπίδα είναι τα άστρα που ανέκαθεν με οδήγησαν, γιατί το καθήκον και η ευθύνη είχαν και έχουν θεσμοθετηθεί από τον ίδιο τον Άνθρωπο, δηλαδή από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς.

Μου αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί «Ο Ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Πρότυπο Γενικού Γιατρού», «Σαμαρείτης Ιατρός στα εδάφη της Αρχαίας Σπάρτης», παρόλο που η ιατρική προσφορά δεν τιμάται συχνά, ίσως επειδή μεγαλώνει ολοένα το χάσμα ανάμεσα στο ιατρικό έργο και την κοινωνία που είναι υποταγμένη στις υλικές ανάγκες.

Εσείς, ως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με κάνατε να μπορώ να σηκώσω το πρόσωπο που τώρα το φωτίζει η τιμή της απονομής του βραβείου του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη.

Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, επειδή συνέβαλα, έστω και λίγο, στην αλλαγή που προσπαθούμε να κάνουμε στη χώρα μας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και για τον οικογενειακό ιατρό.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, όλα αυτά τα χρόνια, είχα δημιουργήσει για την αναβάθμιση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αρκετές κρυψώνες αντίστασης και θέλησης.

Πιστεύω πως έχω καθήκον, ως γενικός ιατρός, να συνεχίσω να είμαι φίλος με τις ανυποχώρητες ανθρώπινες θέσεις που εκφράζονται μέσα στο ιατρικό λειτούργημα. Δεν θα γεμίσω με λέξεις τη σημερινή μου παρουσία, γιατί κάθε ασθενής είναι ένα σημάδι για μια συνάντηση σε σταυροδρόμι. Γιατί στόχος μου ήταν μια πέτρα ή ένας κορμός δέντρου που πάνω τους κάποιος ή κάποιοι γενικοί ιατροί να έρθουν αργότερα και να μπορέσουν να χαράξουν καινούργια μηνύματα.

Όλοι μας βαδίζουμε σε δρόμους παράλληλους. Με το μυαλό να αναμοχλεύει στο χθες και τα μάτια να κοιτούν στο αύριο, θα ζωγραφίσουμε σε όλη την Ευρώπη έναν ήλιο πιο φωτεινό για την ΠΦΥ και για τον οικογενειακό ιατρό.

Ίσως γι’ αυτό έφτασα εδώ σήμερα.

Η ψυχή μου, φεύγοντας από εδώ και επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, θα έχει νέα κύματα νοσταλγίας.

Σας ευχαριστώ θερμά, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου μέσα στη σιωπή”.


Δείτε σχετικά: Γενικός Γιατρός της Χρονιάς για όλη την Ευρώπη ο “δικός μας” Ανάργυρος Μαριόλης