Ανοικτή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο διοικητήριο με θέμα τη μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη και γενικότερα το μέλλον των πανεπιστημιακών τμημάτων στη Σπάρτη.

Παρευρέθησαν ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, οι βουλευτές Θανάσης Δαβάκης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλίας Στρατηγάκος ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπύρος Μοιράγιας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων του νομού (Νοσοκομείου, Επμελητηρίου, Ιατρικού και Εμπορικού Συλλόγου κλπ). Παρέμβαση μέσω επιστολής έγινε και από την πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

Κατά την έναρξή της συζήτησης η κ. Τζανετέα διάβασε την επιστολή της κ. Γιαννάκου, η οποία θεωρεί πως οι λόγοι μετακίνησης τους οποίους επικαλείται η συνέλευση του τμήματος (Νοσηλευτικής) μπορούν να εκλείψουν αν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. “Το νοσοκομείο Σπάρτης μπορεί να καλύψει τους περισσότερους τομείς άσκησης των φοιτητών (…) Κι αν για κάποιο μάθημα χρειαστεί επιπρόσθετη άσκηση, αυτή μπορεί να γίνει στο νοσοκομείο της Τρίπολης (…) Η μεταφορά των φοιτητών για την πρακτική άσκηση είναι πολύ εύκολη. Η απόσταση Σπάρτη – Τρίπολη με τα σημερινά δεδομένα καλύπτεται σε συντομότερο χρόνο από αυτόν που χρειαζόταν σε μένα όταν φοιτούσα στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για να πηγαίνω για την πρακτική μου στο Σεισμανόγλειο”, σημείωνε χαρακτηριστικά στην επιστολή. Εξέφραζε επιπλέον την πεποίθηση πως η Νοσηλευτική Σχολή δεν πρέπει να μετακινηθεί από τη Σπάρτη.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων που παρίσταντο, οι οποίοι αφού κατέθεσαν τις απόψεις τους συμφώνησαν και ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα:

Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την πρόταση της επιτροπής Γαβρόγλου που αφορά τη Νοσηλευτική Σχολή και το ΤΕΙ Σπάρτης.

Σύσσωμη η Λακωνία και οι εκπρόσωποί της σε όλους τους βαθμούς είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την ύπαρξη και την επέκταση των τμημάτων του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ στη Σπάρτη.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας να απορρίψουν την πρόταση της επιτροπής, η οποία είναι αίολη και στερείται επιχειρημάτων.

Ζητούμε άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία.

Στη συνέχεια θα επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας”.