Γεροντική άνοια και λογοθεραπεία

γράφει η λογοθεραπεύτρια Φροσούλα Μπάτζιου, υπεύθυνη του Κέντρου “Χάρισμα”


Η άνοια είναι μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με απώλεια μνήμης και γενική εξασθένιση της αντίληψης. Οι περισσότερες μορφές άνοιας είναι προοδευτικές και συνήθως μη αναστρέψιμες. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή και καλά μελετημένη αιτία άνοιας, που επηρεάζει μέχρι και το 70% εκείνων που έχουν διαγνωστεί με άνοια. Οι άνθρωποι με άνοια συχνά χρειάζονται βοήθεια για να φροντίσουν τον εαυτό τους. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, με τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως την περιποίηση του εαυτού τους και την προετοιμασία των γευμάτων, καθώς και με την οδήγηση.

Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να είναι διαφορετικά αναλόγως με τη διάγνωση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με άνοια έχουν μια σταδιακή απώλεια μνήμης και άλλων γνωστικών λειτουργιών. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ένα άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει τα ακόλουθα:

  • δυσκολία στη σίτιση/κατάποση
  • μείωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας
  • σύγχυση
  • δυσκολία στη δουλειά
  • δυσκολία αναγνώρισης γνώριμων περιοχών
  • προβλήματα διαχείρισης προσωπικών υποθέσεων (πχ οικονομικά)
  • αλλαγές στην προσωπικότητα
  • κατάθλιψη, καθώς το άτομο αναγνωρίζει τις δυσκολίες που βιώνει
  • δυσκολία στις απλές οδηγίες.

Οι λογοπαθεραπευτές μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια χρησιμοποιώντας στρατηγικές για διατήρηση της επικοινωνίας και των γνωστικών λειτουργιών όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο απώτερος στόχος της παρέμβασης είναι η διατήρηση της ποιότητας ζωής του ατόμου για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.

Παραδείγματα στρατηγικών περιλαμβάνουν:

√ Χρήση γραπτών νύξεων για τη διεκπεραίωση καθηκόντων/εργασιών ή για τη βοήθεια ανάκλησης της μνήμης.

√ Ανάπτυξη «βιβλίων μνήμης» για βοήθεια ανάκλησης προσωπικών πληροφοριών.

√ Ενημέρωση και κατάρτιση των μελών της οικογένειας για το πώς να επικοινωνούν καλύτερα με το άτομο με άνοια.

√ Εάν το άτομο έχει προβλήματα κατάποσης, γνωστό ως δυσφαγία, ένας λογοθεραπευτής μπορεί βοηθήσει ώστε το άτομο να εξασφαλίσει ασφαλή κατάποση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διδασκαλία στρατηγικών ή αλλαγή της διατροφής του ατόμου, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να φάει χωρίς κίνδυνο πνιγμού ή ασθένειας.

Υπάρχουν αρκετά που μπορεί να κάνει η οικογένεια για να βοηθήσει το άτομο με άνοια να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά στην καθημερινή του ζωή. Μερικές χρήσιμες τεχνικές περιλαμβάνουν:

√ Να δίνονται επιλογές αντί να γίνονται ανοιχτές ερωτήσεις (πχ «Θα θέλατε νερό ή χυμό;» αντί του «Τι θέλετε να πιείτε;»).

√ Οι πληροφορίες και οι ερωτήσεις να είναι σύντομες και απλές.

√ Να υπάρχουν γραπτές ή εικονικές υπενθυμίσεις για τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πώς να ντύνεται ή πώς να προετοιμάσει ένα απλό γεύμα, καθώς και για ραντεβού ή λήψη φαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα”, στο 2731 5 51035 ή στην οδό Αγησιλάου 48 (Σπάρτη).