Γεωργικές προειδοποιήσεις για τα εσπεριδοειδή

portokalia

Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου εκδόθηκε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τα εσπεριδοειδή:

Κόκκινη ψώρα – Μυτιλόμορφη ψώρα

Διαπιστώσεις: Από δειγματοληψίες διαπιστώθηκε η έναρξη της εξόδου των ερπουσών των δύο κοκκοειδών.

Οδηγίες: Στους οπωρώνες όπου μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές, να γίνει επέμβαση στις εξής ημερομηνίες:

α) Πρώιμες περιοχές: Από 23 έως 27 Μάη.

β) Όψιμες περιοχές: Από 27 ως 31 Μάη.

Περιοχή Ήρας 24 έως 26 Μάη.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Άλατα λιπαρών οξέων, θερινός πολτός, πυριπροξιφέν, σπιροτετραμάτ, χλωρπυριφός, χλωρπυριφός-μεθύλ, φοσμέτ (μόνο σε πορτοκαλιά και γκρέιπ φρουτ). Ο θερινός πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος ή σε συνδυασμό με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Ψευδόκκοκος

Διαπιστώσεις:Οι εκκολάψεις των αυγών του εντόμου είναι σε εξέλιξη. Οι εκκολαφθείσες προνύμφες κινούνται στη βλάστηση.

Οδηγίες: Σε οπωρώνες όπου την περσινή χρονιά υπήρχαν προσβολές, να γίνει καταπολέμηση στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα και οπωσδήποτε πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό. Ο ψεκασμός εναντίον αυτής της γενιάς είναι καθοριστικός για την καταπολέμηση του εντόμου. Οι επόμενες επεμβάσεις απλώς μειώνουν τους υπάρχοντες πληθυσμούς.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Άλατα λιπαρών οξέων, θερινός πολτός, χλωρπυριφός, χλωρπυριφός-μεθύλ, φοσμέτ (μόνο σε πορτοκαλιά και γκρέιπ φρουτ).

Κηροπλάστης

Διαπιστώσεις – Οδηγίες: Δεν έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη. Παρακολουθούμε με συχνές δειγματοληψίες την εξέλιξη του εντόμου. Θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο.

Ισετυα ή “Η βαμβακάδα των εσπεριδοειδών”

Διαπιστώσεις: Οι προσβολές είναι σποραδικές. Από δειγματοληψίες διαπιστώθηκε η έναρξη της εξόδου των νεαρών προνυμφών και η παρουσία του ωφελίμου.

Οδηγίες: Σε οπωρώνες όπου υπάρχουν προσβολές και δεν υπάρχει το ωφέλιμο αρπακτικό, να γίνει επέμβαση στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα. Πριν αποφασίσετε για επέμβαση, καλό είναι να συμβουλευτείτε γεωπόνο για να ελεγχθεί η ύπαρξη του ωφέλιμου αρπακτικού.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Άλατα λιπαρών οξέων, θερινός πολτός, χλωρπυριφός, χλωρπυριφός-μεθύλ.

Κόκκος (Coccus hesperidum)

Οδηγίες: Σε οπωρώνες με έντονες προσβολές να γίνει επανάληψη της επέμβασης από 27 ως 31 Μάη. (Βλέπε δελτίο 26 /7-5-14).

Μύγα Μεσογείου

Οδηγίες: Να συνεχιστεί η προστασία σε όψιμα πορτοκάλια και μανταρίνια.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Βλέπε δελτίο 26 /7-5-14.

Φυλλοκνίστης – Εριώδης αλευρώδης

Διαπιστώσεις – Οδηγίες: Δεν έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα των δύο εντόμων. Θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο.

Άκαρι της σκουριάς στην πορτοκαλιά και της αργυρόχρωσης στη λεμονιά (Αculops pelecassi) – Παραμορφωτικό άκαρι τς λεμονιάς (Eriophyes sheldoni)

Οδηγίες: Σε οπωρώνες όπου διαπιστωμένα τα ακάρεα δημιουργούν έντονες προσβολές και δεν έγινε προανθικός ψεκασμός, να γίνει επέμβαση.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Θερινά λάδια

Σημειώσεις

1. Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί και να προτιμούνται σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε δραστηριότητα.

2. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

3. Όλα τα δελτία υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.minagric.gr).