Γεωργικές προειδοποιήσεις για τα εσπεριδοειδή

esperidoeidi

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου εξέδωσε τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τα εσπεριδοειδή:

Κόκκινη ψώρα – Μυτιλόμορφη ψώρα

Διαπιστώσεις: Από τις δειγματοληψίες διαπιστώθηκε η έναρξη της εξόδου των ερπουσών των δύο κοκκοειδών.

Οδηγίες: Στους οπωρώνες όπου μετά από έλεγχο διαπιστώνονται προσβολές να γίνει επέμβαση στις εξής ημερομηνίες:

α) Πρώιμες περιοχές:Από 22 έως 25 Μάη.

β) Όψιμες περιοχές: Από 26 ως 30 Μάη.

Σε οπωρώνες όπου έγινε επέμβαση για τον Κόκκο, να μην επέμβετε και για την ψώρα.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Θερινός πολτός, Δελταμεθρίν, Πυριπροξιφέν, Σπιροτετραμάτ, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ, Φοσμέτ (μόνο σε πορτοκαλιά και γκρέιπ φρουτ). Ο θερινός πολτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σκέτος ή σε συνδυασμό με ένα από τα υπόλοιπα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Τα δέντρα που θα ψεκαστούν με σκέτο θερινό πολτό πρέπει να είναι σε καλή θρεπτική κατάσταση, ποτισμένα και η επέμβαση να γίνει πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα.

Ψευδόκοκκος

Διαπιστώσεις: Οι εκκολάψεις των αυγών του εντόμου είναι σε εξέλιξη. Οι εκκολαφθείσες προνύμφες κινούνται στη βλάστηση.

Οδηγίες: Σε οπωρώνες που την περσινή χρονιά υπήρχαν προσβολές να γίνει καταπολέμηση στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα και οπωσδήποτε πριν τα σέπαλα του κάλυκα κλείσουν πάνω στον καρπό. Ο ψεκασμός εναντίον αυτής της γενιάς είναι καθοριστικός για την καταπολέμηση του εντόμου. Οι επόμενες επεμβάσεις απλώς μειώνουν τους υπάρχοντες πληθυσμούς.

Φυτ/κά προϊόντα: Θερινός πολτός, Σπιροτετραμάτ, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ, Φοσμέτ (μόνο σε πορτοκαλιά και γκρέιπ φρουτ).

Κηροπλάστης

Δεν έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη. Με συχνές δειγματοληψίες παρακολουθείται η εξέλιξη του εντόμου. Θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενο δελτίο.

Ισέρυα ή Βαμβακάδα των εσπεριδοειδών

Διαπιστώσεις: Οι προσβολές είναι σποραδικές. Από δειγματοληψίες διαπιστώθηκε η έναρξη της εξόδου των νεαρών προνυμφών και η παρουσία του ωφελίμου.

Οδηγίες: Σε οπωρώνες όπου υπάρχουν προσβολές και δεν υπάρχει το ωφέλιμο αρπακτικό, να γίνει επέμβαση στις ημερομηνίες που αναφέρονται στην κόκκινη ψώρα. Πριν αποφασίσετε για επέμβαση, καλό είναι να ελεγχθεί η ύπαρξη του ωφέλιμου αρπακτικού.

Φυτ/κά προϊόντα: Θερινός πολτός, Χλωρπυριφός, Χλωρπυριφός-μεθύλ.

Κόκκος (Coccus hesperidum)

Οδηγίες: Σε οπωρώνες με έντονες προσβολές να γίνει επανάληψη της επέμβασης στο τέλος Μάη. (Βλ. δελτίο 26/14-5-15).

Αφίδες

Οδηγίες: Υπάρχουν σοβαρές προσβολές σε αρκετούς οπωρώνες. Με δεδομένα τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν (είναι φορείς ιώσεων – τριστέτσα), να γίνονται συχνοί επιτόπιοι έλεγχοι και να επεμβαίνετε αναλόγως. (Βλ. δελτίο 26/14-5-15).

Μύγα Μεσογείου

Φυτ/κά προϊόντα: Βλέπε δελτίο 26/14-5-15.

Φυλλοκνίστης – Εριώδης αλευρώδης

Δεν έχει ξεκινήσει η δραστηριότητα των δύο εντόμων. Θα υπάρξει ενημέρωση σε επόμενο δελτίο.

Άκαρι της σκουριάς στην πορτοκαλιά και της αργυρόχρωσης στη λεμονιά (Αculops pelecassi) – Παραμορφωτικό άκαρι της λεμονιάς (Eriophyes sheldoni)

Οδηγίες: Σε οπωρώνες όπου διαπιστωμένα τα ακάρεα δημιουργούν έντονες προσβολές και δεν έγινε προανθικός ψεκασμός να γίνει επέμβαση.

Φυτ/κά προϊόντα: Θερινά λάδια.

Σημειώσεις

1. Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί και να προτιμώνται σκευάσματα που δεν ζημιώνουν τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε δραστηριότητα.

2. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

3. Όλα τα δελτία του Κέντρου υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.minagric.gr).