Γιατί είναι καλό καμιά φορά να ανοίγει ο Ασκός…

«Ο ασκός του Αιόλου» μετέχει στο επίσημο πρόγραμμα του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, με δύο προβολές στην αίθουσα «Τζον Κασσαβέτης» – Αποθήκη 1 Λιμάνι, τη Δευτέρα στις 14/3 και ώρα 20.00′ και την Πέμπτη στις 17/3 και ώρα 15.15′.

Η ομάδα παραγωγής, μετά από δύο χρόνια ενδελεχούς έρευνας μέσα και έξω από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων για το περιβάλλον και τη φύση, και ύστερα από δύο και πλέον χρόνια γυρισμάτων σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωσε το ντοκιμαντέρ και το παραδίδει στην κρίση των πολιτών που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται σιωπηλά, αλλά δυναμικά, για να προστατέψουν τα βουνά τους, κόντρα στην επέλαση των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών˙ στους πολίτες που συνέβαλαν στην επιχειρησιακή, οικονομική και ηθική στήριξη του εγχειρήματος της ομάδας παραγωγής˙ στην κρίση των πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι δεν ενημερώνονται από τα ΜΜΕ του συστήματος των κερδών για το ποιοι και πόσα κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια».

Οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές της ομάδας παραγωγής επισκέφτηκαν δεκάδες περιοχές και διαπίστωσαν οι ίδιοι την αλλοίωση που έχει υποστεί το φυσικό τοπίο εξαιτίας των ήδη εγκατεστημένων, αλλά και των υπό εγκατάσταση ανεμογεννητριών που διασπείρονται παντού στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης».

Η έρευνα δεν περιορίστηκε μόνο στην αιολική ενέργεια, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά προσέγγισε το θέμα συνολικά και σε βάθος. Οι κάμερες μπήκαν στα ορυχεία του λιγνίτη και μίλησαν με εργαζόμενους, ειδικούς και διευθυντικά στελέχη των ορυχείων της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης.

Η ομάδα παραγωγής δεν μπορούσε ακόμη να αφήσει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και τον τρόπο που έχει αυτή συσχετιστεί με την παραγωγή ενέργειας. Τα μέλη της μίλησαν με ειδικούς και καθηγητές που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα. Το ντοκιμαντέρ αναμένεται να δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση σε βάθος.