“Γιατί ηττήθηκε η Λαϊκή Ενότητα”

Mitrakos Vaggelis

Mitrakos Vaggelis

γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

________________________________________________________________________________

1. Ανέχθηκε επί χρόνια πολλά τη μετατροπή του ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν ιδεολογικό “αχταρμά”, που ο καθένας τον ερμήνευε ανάλογα με τη γωνία που τον κοιτούσε.

2. Επέτρεψε, ως συνέπεια αυτού του ιδεολογικού αχταρμά, να βγει από το συνέδριο κι ένας προγραμματικός αχταρμάς, απ’ όπου ο καθένας “τσιμπολογούσε” ό,τι του άρεσε και τον βόλευε.

3. Επέτρεψε αδιαμαρτύρητα την περαιτέρω προγραμματική έκπτωση στις εξαγγελίες Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και δεν επέβαλε τη συνέπεια ούτε κατήγγειλε την ασυνέπεια ως προς την τήρησή τους.

4. Επέτρεψε να μεταβληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα κατά τα πρότυπα των συστημικών κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ιδιοκτησία ενός αρχηγού που προέκυψε από “δαχτυλίδι” καθώς και της καθεστωτικής “καμαρίλας” του, που έλεγξε όλη την οργάνωση από κάτω μέχρι πάνω.

5. Δεν δούλεψε ούτε προσπάθησε για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα βάσης!

6. Τα στελέχη της έκρυβαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί κι έγιναν αθύρματα στα χέρια του Τσίπρα καταλαμβάνοντας υπουργικές και άλλες θέσεις, υπερασπιζόμενοι τη δεξιά στροφή και πολιτική του Τσίπρα, γενόμενοι συνυπεύθυνοι έναντι της κοινωνίας των μη προνομιούχων.

7. Σε καμιά φάση της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έκαναν ορατή και διακριτή την άλλη πρόταση, την αριστερή πρόταση, ούτε προκάλεσαν διαδικασίες στο κόμμα και στη βάση του για να συζητηθεί “πού το πάει η ηγεσία στις συζητήσεις με τους «εταίρους»”.

8. Σύρθηκαν ως άβουλα όντα στο δημοψήφισμα-μαϊμού, αντί να επιβάλουν το σαφές, ένα και μοναδικό ερώτημα που έπρεπε να τεθεί: “Παραμονή ή όχι στην ΕΕ και το ευρώ”. Κι όχι μόνο αυτό: Τα δυσμενή αποτελέσματα της προκήρυξης του δημοψηφίσματος (κλείσιμο τραπεζών, κάπιταλ κοντρόλ κλπ) ο Τσίπρας τεχνηέντως τα φόρτωσε μέσω των ΜΜΕ στην αριστερή πλατφόρμα, ότι δηλαδή το δημοψήφισμα έγινε για να ικανοποιηθεί ο Λαφαζάνης και η τάση του και να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.

9. Μετά τη φοβερή κωλοτούμπα της μετατροπής του ΟΧΙ σε ΝΑΙ και την υπογραφή με “κατεβασμένα τα βρακιά” του μνημονίου-μαμούθ, και πάλι τα κορυφαία στελέχη της νυν “Λαϊκής Ενότητας” περιορίστηκαν σε μίζερες μεμψιμοιρίες αντί να κάνουν τότε τη μεγάλη μετωπική καταγγελία και ρήξη με τον δεξιό ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα.

10. Συνέχισαν να παραμένουν στις θέσεις τους (υπουργικές και άλλες) και μετά τη συμφωνία, κι ενώ καταψήφιζαν στη βουλή διακήρυτταν το παρανοϊκό: “Στηρίζουμε την κυβέρνηση”!

11. Οδηγήθηκαν στην παραίτηση και στη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας πολύ αργά, όταν είχαν όλα τελειώσει και όταν είχαν παραδώσει στα χέρια του Τσίπρα όλες τις πρωτοβουλίες!

12. Στη σύντομη προεκλογική περίοδο δεν υπήρχε ο επικεφαλής που θα κατάφερνε να περάσει με επιτυχία τα πολιτικά μηνύματα. Ο Λαφαζάνης και όλοι οι άλλοι που προσπάθησαν ήταν παντελώς ανεπαρκείς και φθαρμένοι, και ο λόγος τους δεν ακούμπησε καθόλου το εκλογικό σώμα. Ακόμα και το εκλογικό σποτ με το ταξί ήταν μια βλακώδης παρωδία μηνύματος.

13. Η προγραμματική θέση και πρόταση της Λαϊκής Ενότητας παρέμεινε μέχρι το τέλος θολή, άτολμη, ασαφής και ανεπεξέργαστη! Μόνο με κριτική εκ των υστέρων στον Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσεις το ενδιαφέρον των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως Λαφαζάνης και σία, ενώ τη μια μέρα μιλούσαν για τη δραχμή, την άλλη μέρα -όταν τους προβόκαραν τα ΜΜΕ- έκαναν πίσω και αρνούνταν πως είναι δραχμιστές.

14. Ο σχεδιασμός της προεκλογικής εκστρατείας και προετοιμασίας ήταν πραγματικά τραγικός σε όλα τα επίπεδα!

15. Ενώ σ’ όλη την γκάμα της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν και παραιτήθηκαν τα πιο αξιόλογα και πολιτικοποιημένα αριστερά στελέχη, τα περισσότερα εξ αυτών έμειναν αναπαυμένα στις δάφνες της παραίτησής τους και δεν μπήκαν δυναμικά στη μάχη που έπρεπε να δώσει εκ του συστάδην η ανανεωτική αριστερά.

16. Κάποιες συνιστώσες και τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αυτονομήθηκαν, αλλά δεν στήριξαν τη Λαϊκή Ενότητα, πιθανώς στέρησαν από το εκλογικό αποτέλεσμα εκείνο το 0,1% που άφησε τη Λαϊκή Ενότητα εκτός βουλής.

Και τώρα τι γίνεται;

Πραγματικά η κατάσταση είναι φοβερά δύσκολη! Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στον δεξιό ΣΥΡΙΖΑ και την κομμουνιστική αριστερά. Αν αυτό το κενό δεν καλυφθεί έγκαιρα και με επάρκεια, τότε ο χώρος αυτός θα λεηλατηθεί από τα συστημικά κόμματα και τους δορυφόρους τους ή θα καλυφθεί από το ΚΚΕ.

Επιβάλλεται άμεσα η πρόκληση ενός δημοκρατικού, αριστερού συνεδρίου ανοιχτού, με ανοιχτή πρόσκληση για ισότιμη συμμετοχή σ’ όλες τις αριστερές κινήσεις, κόμματα, προσωπικότητες κλπ, με μαζικές, ουσιαστικές διαδικασίες βάσης, το οποίο θα αποσαφηνίσει το χαρακτήρα, το ιδεολογικό προφίλ και την προγραμματική πρόταση του χώρου αυτού στην κοινωνία, θα εκλέξει όργανα και στελέχη, θα ανανεωθεί εκ βάθρων και θα δώσει σκληρή, ασυμβίβαστη και αδυσώπητη μάχη μέσα στην κοινωνία, ώστε να αποκαλυφθούν, σ’ όλο τους το εύρος, οι συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων, να πέσουν οι μάσκες των υποστηρικτών τους και να κατακτηθούν θέσεις που θα επιτρέψουν στο χώρο αυτό να είναι έτοιμος για τη νέα εκλογική μάχη, η οποία πιθανώς θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων, όταν οι “προδότες” των αριστερών οραμάτων καταπλακωθούν κάτω από τα ερείπια που θα προκαλέσει η πολιτική τους!

Όπερ έδει δείξαι και… καλό κουράγιο!