Γιατί πρέπει να κάνει το παιδί μου λογοθεραπεία το καλοκαίρι

γράφει η λογοθεραπεύτρια Φροσούλα Μπάτζιου, υπεύθυνη του Κέντρου Λογοθεραπείας “Χάρισμα”


Η ερώτηση είναι: «Θα σταματήσουμε και θεραπείες τώρα που θα κλείσουν τα σχολεία;». Πρέπει οι γονείς να καταλάβουν ότι οι θεραπείες σταματούν όταν το παιδί θεραπευτεί. Σίγουρα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που επιδιώκουμε ένα διάλειμμα στη θεραπεία κάποιου παιδιού˙ είτε γιατί έχει κουραστεί και δεν αποδίδει είτε γιατί θέλουμε να δώσουμε χρόνο να αφομοιώσει αυτά που έχει ήδη μάθει.

Τα παιδιά που χρειάζονται λογοθεραπεία είναι καλύτερα να την ξεκινούν πριν την έναρξη του σχολικού έτους, για να μη ζοριστούν με το βεβαρυμένο πρόγραμμα. Από Σεπτέμβρη μαζί με το σχολείο ξεκινούν και άλλες τόσες δραστηριότητες που κουράζουν το παιδί και σωματικά και πνευματικά.

Τα παιδιά το καλοκαίρι, απαλλαγμένα από κάθε άλλη υποχρέωση (σχολείο, δραστηριότητες), είναι συγκεντρωμένα στο θεραπευτικό τους πρόγραμμα και πολλές φορές επιτυγχάνονται πολύ καλά αποτελέσματα. Ένας άλλος παράγοντας που ευνοεί τις καλοκαιρινές συνεδρίες είναι ότι τα παιδιά είναι απαλλαγμένα από αρρώστιες.

Μία συνέδρια δεν επιβαρύνει ένα παιδί τόσο πολύ ώστε να μην ξεκουράζεται το καλοκαίρι. Τα θεραπευτικά κέντρα δεν είναι σχολεία και δεν ακολουθούν το πρόγραμμα αυτών. Έχουμε περιπτώσεις παιδιών τα οποία ξεκινούν σχολείο και ο λόγος τους πρέπει να έχει καθαρίσει μέχρι το Σεπτέμβριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται εντατικά μαθήματα για να επιτευχθεί ο στόχος. Θα πρέπει οι γονείς να μην καθυστερούν να πάνε το παιδί τους σε έναν λογοθεραπευτή όταν έχουν την υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά με το λόγο του (προφορικό ή γραπτό).

Από πλευράς μας οι θεραπευτές θα πρέπει να κάνουμε τη συνεδρία διασκεδαστική για τα παιδιά και να μην τα επιβαρύνουμε με ασκήσεις, για αυτό το μικρό διάστημα του καλοκαιριού.

Το Κέντρο Λογοθεραπείας “Χάρισμα” (Αγησιλάου 48, Σπάρτη) θα λειτουργήσει κανονικά και τον Αύγουστο. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2731 5 51035 ή στο 6942976751.