Γιατί υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;

Εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την υφήλιο κάθε χρόνο προσμένουν με ανυπομονησία τον ερχομό των Χριστουγέννων και προπαντός του χαμογελαστού ασπρομάλλη γέροντα με την κόκκινη στολή, του Άη Βασίλη.

Ο Άγιος Βασίλης για τα παιδιά είναι ένα καλοκάγαθο αλλά και ταυτόχρονα μυστηριώδες πρόσωπο που ζει στο βόρειο πόλο μαζί με τους μικρούς του βοηθούς, τα ξωτικά, και κάθε χρόνο γεμίζει το σάκο του με δώρα και τα μοιράζει σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου χωρίς κοινωνικοοικονομικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.

Ο μύθος του Άη Βασίλη είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ιδίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Στην ηλικία αυτή τα παιδιά έχουν ανάγκη να πιστέψουν σε μύθους, σύμβολα και μαγικούς ήρωες, για να μπορέσουν να κατανοήσουν κάποιες αφηρημένες έννοιες που η γνωστική τους ανάπτυξη δεν τους επιτρέπει.

Όπως μέσα από τον φανταστικό κόσμο του παραμυθιού τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας λαμβάνουν διαφόρων ειδών διδάγματα, έτσι και μέσα από το μύθο του Άη Βασίλη διδάσκονται κάποιες ύψιστες αρετές, αξίες και αρχές, όπως τη γενναιοδωρία, την ειρήνη, την ανιδιοτελή αγάπη, την ελπίδα, τη θαλπωρή, την αθωότητα και προπαντός την προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας κ.ά.

Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας (6-7 χρονών και άνω) έχουν ανεπτυγμένη κρίση και διαθέτουν πλέον την ικανότητα να διακρίνουν το μύθο από την πραγματικότητα. Σ’ αυτή την ηλικία τα παιδιά υποψιάζονται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο και γι’ αυτό το λόγο αρχίζουν να θέτουν διάφορες ερωτήσεις στους γονείς τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς θα χρειαστεί να απαντήσουν στις ερωτήσεις τους με ειλικρίνεια, χωρίς περιστροφές. Για μερικά παιδιά αυτή η ανακάλυψη συνοδεύεται με συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, όμως παρόλα αυτά δεν το αντιμετωπίζουν τραυματικά και έχουν τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν θετικά. Άλλα παιδιά το αντιμετωπίζουν με υπερηφάνεια και χαρά, διότι θεωρούν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μεγαλώνουν και εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων.

Οι γονείς θα μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά τους με βιωματικό τρόπο τις αρχές και αξίες που αντιπροσωπεύει ο Άγιος Βασίλης, παροτρύνοντάς τα να βοηθήσουν κάποια παιδιά που έχουν ανάγκη προσφέροντάς τους ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια που δεν χρειάζονται πλέον ή με το να δώσουν ένα μικρό ποσό από το χαρτζιλίκι τους. Ένας άλλος τρόπος είναι η επίσκεψη σε κάποιο ίδρυμα.

Οι γονείς θα μεταφέρουν έτσι στα παιδιά τους το μήνυμα ότι το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν κρύβεται στα ακριβά δώρα, αλλά στη συναισθηματική και υλική ενίσχυση προς τον συνάνθρωπό μας.

Ελπίδα Κυριακίδου
Κέντρο «Ενσυναίσθηση»
Των 118 αρ. 37, Σπάρτη
τηλ. 6949919511