Για απάτη προειδοποιεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

ilektroniki apati

ilektroniki apati

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες, ώστε να προστατευθούν από απάτες με υποκλοπή κωδικών από προπληρωμένες κάρτες, τύπου “paysafe”.

Σύμφωνα με καταγγελίες, άγνωστα άτομα επικοινωνούν με ιδιοκτήτες καταστημάτων (περιπτέρων, ψιλικών κλπ) στα οποία πωλούνται μεταξύ άλλων προπληρωμένες κάρτες τύπου “paysafe” για διαδικτυακές αγορές, και προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα να αποσπάσουν τους κωδικούς.

Συγκεκριμένα, ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν καταγγείλει περιπτώσεις στις οποίες άγνωστα άτομα έχουν τηλεφωνήσει και προσποιούμενοι ότι είναι είτε τακτικοί πελάτες τους είτε υπάλληλοι εταιρειών με προπληρωμένες κάρτες, τους έχουν πείσει να προβούν στην έκδοση προπληρωμένων καρτών και να τους γνωστοποιήσουν τηλεφωνικά τον κωδικό της κάρτας.

Σε ορισμένες εκ των περιπτώσεων οι δράστες ισχυρίζονται ότι είναι τεχνικοί της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα έκδοσης των προπληρωμένων καρτών στα καταστήματα και προκειμένου να διαπιστώσουν δήθεν την ορθή λειτουργία τους, ζητούν από τους ιδιοκτήτες να εκδώσουν κάρτες και να τους δώσουν τον κωδικό, ώστε να κάνουν τις υποτιθέμενες απαραίτητες δοκιμές από το κεντρικό σύστημα της προμηθεύτριας εταιρείας.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μετά από επικοινωνία με τις εταιρείες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπίστωσαν τελικά ότι αυτές χρησιμοποιούνται άμεσα, κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Παρακαλούνται οι πολίτες, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα του ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε κάθε περίπτωση κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους αριθμούς 11012 και 210 6476464 ή στα e-mails ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr.