Για οικονομία και αρκετά λακωνικά θέματα απάντησαν Παππάς και Αραχωβίτης

Διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με τον Νίκο Παππά (βουλευτή και τομεάρχη Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και τον Σταύρο Αραχωβίτη (βουλευτή Λακωνίας και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης) πραγματοποιήθηκε σήμερα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Λακωνίας. Η συνέντευξη χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το πρώτο να αφορά στην παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ “Μένουμε όρθιοι ΙΙ” και το δεύτερο σε τοπικά ζητήματα.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε πως αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” είναι να διασώσει τις επιχειρήσεις, χωρίς να φορτωθούν επιπλέον χρέη, και να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και την αγοραστική δύναμη των πολιτών. “Πέρα από τη στήριξη της εργασίας, πολύ ψηλά στην ατζέντα μας είναι η απευθείας στήριξη των επιχειρήσεων με άμεση ενίσχυση μέσω της αξιοποίησης του εργαλείου της αναπτυξιακής τράπεζας”, επεσήμανε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε άμεση, μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, ευθέως ανάλογη με τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.

Έθεσε ακόμη ως μείζον ζήτημα την προοπτική των δημοσίων έργων (Ε65, Πατρών – Πύργου, βόρειος οδικός άξονας, γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, το μετρό της Θεσσαλονίκης κ.ά), τα οποία όπως είπε “υπήρχαν έτοιμα, σχεδιασμένα, με ολοκληρωμένους διαγωνισμούς και σε πολλά από αυτά είχαν ξεκινήσει οι εργασίες με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Έργα που θα δημιουργούσαν 40.000 θέσεις εργασίας και πήγαν δυόμισι χρόνια πίσω”. Ο κ. Παππάς τόνισε πως “τα έργα αυτά πρέπει να επανεκκινήσουν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για να αφήσουν τη χώρα μετά την μπόρα με αυξημένο απόθεμα υποδομών και επειδή πολλά από τα χρήματα που θα επενδυθούν για την εκτέλεσή τους θα γυρίσουν στο δημόσιο με τη μορφή φόρων”.

Ο Σταύρος Αραχωβίτης από την πλευρά του χαρακτήρισε το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι II” ως εποικοδομητική αντιπολιτευτική πολιτική και εξήρε τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των μέτρων που προβλέπει. “Προτείνουμε άμεσα μέτρα πριν η οικονομία αρχίσει να παρουσιάζει περαιτέρω ύφεση και είναι δυσκολότερο να αναστραφεί η κατάσταση. Η χρηματοδότησή τους θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ που διασφάλισε η χρηστή διαχείριση των προηγούμενων χρόνων”, υποστήριξε ο λάκωνας βουλευτής.

Μεγάλη εξάλλου έμφαση έδωσε στο προτεινόμενο μέτρο του εισόδηματος έκτακτης ανάγκης για όλους, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, το οποίο σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνεται σε ευρείες κατηγορίες ανθρώπων που τα εισοδήματά τους έχουν μειωθεί δραματικά και το οποίο εκτιμάται πως “θα αποτελέσει γενικό δίχτυ ασφαλείας για όλη την κοινωνία”. Σε ερώτηση μάλιστα του laconialive.gr σχετικά με τις παρεμβάσεις που κρίνει αναγκαίες το κόμμα του για τους μακροχρόνια (μη επιδοτούμενους) ανέργους, ο κ. Αραχωβίτης επανήλθε στη συγκεκριμένη πρόταση τονίζοντας πως είναι αυτονόητη η καθολική εφαρμογή του εισοδήματος αυτού για όλους τους αδύναμους.

Μιλώντας για τα προβλήματα της Λακωνίας ο βουλευτής σημείωσε σχετικά με τη ζημιά που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιέργειες και τα εσπεριδοειδή του νομού από τον καύσωνα του Μαΐου, ότι ο κανονισμός δεν αποζημιώνει πριν ή πάνω στην καρποφορία. Γι’ αυτό και υποστήριξε πως “ο κανονισμός χρειάζεται αναπροσαρμογή στις κλιματολογικές συνθήκες, διαδικασία που είχαμε ξεκινήσει και ο υπουργός την πάγωσε”. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει πως στο “Μένουμε όρθιοι II” προβλέπονται 120 εκατ. στήριξης για την ελαιοπαραγωγή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε επιπλέον σε ζητήματα που απασχολούν έντονα το νομό, όπως η απένταξη του φυσικού αερίου και η μείωση του προϋπολογισμού αναφορικά με την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών έργων πολιτισμού.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης άσκησε επίσης δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία διοίκησης στο νοσοκομείο Σπάρτης, τις καθυστερήσεις στο έργο του φράγματος της Κελεφίνας και τις ελλείψεις στις σχολές του νομού.

Όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και τις αντιδράσεις των κατοίκων του δήμου Ευρώτα για την εγκατάσταση ΧΥΤΥ στην περιοχή, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε πως “έχουν προκύψει νέα δεδομένα, τα οποία θα πρέπει να επανεξετάσουμε. Θα πρέπει να αναζητήσουμε κάτι άλλο και να μην επιμένουμε στη θέση Ξηροκάμπια”.

Αφροδίτη Ρουμανέα