“Για την ασφάλεια των πολιτών στο Δήμο Σπάρτης”

Arahovitis Stayros

Arahovitis Stayros

γράφει ο Σταύρος Αραχωβίτης

 

Στο δήμο Σπάρτης και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές του, όπως της ΔΕ Φάριδος (Τραπεζοντή, Ανώγεια, Παλαιοπαναγιά, Λευκόχωμα, Ξηροκάμπι, περιλαμβανομένων των Αμυκλών της ΔΕ Σπάρτης), υπάρχουν έντονα φαινόμενα παραβατικότητας με εμπλεκόμενους ρομά οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές αυτές. Τις περισσότερες φορές πίσω από τους άμεσα φερόμενους ως εμπλεκόμενους δρουν κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται είτε άμεσα, ως κλεπταποδόχοι, είτε έμμεσα, χρεώνοντάς τους τις παράνομες πράξεις.

Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές βιώνουν έντονο το αίσθημα ανασφάλειας από εισβολές στα σπίτια τους, ξυλοδαρμούς ηλικιωμένων, ενώ παράλληλα αδυνατούν να ασχοληθούν με την παραγωγή στις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις λόγω είτε του φόβου είτε της κλοπής γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων.

Η ανύπαρκτη πολιτική κοινωνικής ενσωμάτωσης της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας από όλες τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, η αντιμετώπισή τους σαν ευκαιριακούς ψηφοφόρους και πελάτες, οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που οδηγούν σε περιθωριοποίηση τα φτωχοποιημένα κοινωνικά στρώματα, αλλά και το νέο δόγμα αστυνόμευσης με τη συγκέντρωση των δυνάμεων στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη φύλαξη μεγαλοεπιχειρηματιών και δημοσιογράφων του καθεστώτος και αντιμετώπισης των λαϊκών αντιδράσεων, αφαιρώντας δυνάμεις από την επαρχία, συντελούν στη δημιουργία ενός εκρηκτικού μείγματος στην επαρχία.

Η δημοτική αρχή, χωρίς καμία διάθεση σύγκρουσης με την κεντρική κυβέρνηση, αντιμετωπίζει το πρόβλημα τελείως πυροσβεστικά και ευκαιριακά. Δεν διεκδικεί την επιστροφή αστυνομικών δυνάμεων στα τοπικά τμήματα. Δεν καταβάλλει ουδεμία προσπάθεια ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών ξεκινώντας από τα μικρά παιδιά στους δημοτικούς σταθμούς και τα σχολεία. Δεν δημιουργεί υποδομές καλής υγιεινής και διαβίωσης στις περιοχές όπου κατοικούν.

Θέσεις μας είναι:

1. Ενσωμάτωση και όχι γκετοποίηση. Θα πρέπει να αναπτυχθούν οι ελάχιστες υποδομές διαβίωσης μέσα στο πλαίσιο ενός οικιστικού σχεδίου, με την παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των χώρων διαβίωσης, ώστε να ενσωματωθούν στην κοινωνία. Το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί δεν αποτελεί λύση για κανέναν.

2. Διαρκής επιμόρφωση και επικοινωνία. Έχει αποδειχτεί ότι καλύτερος τρόπος ενσωμάτωσης είναι μέσα από την επαφή και την ομογενοποίηση με τον ντόπιο πληθυσμό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της εκπαίδευσης, της επιμόρφωσης και της διαρκούς επικοινωνίας. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου θα πρέπει να ασχοληθούν συστηματικά, και όχι ευκαιριακά, με αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

3. Κάλυψη των ελάχιστων ανθρώπινων αναγκών. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και η παροχέτευση των λυμάτων, ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής τόσο για τους ίδιους τους ρομά όσο και για τους δημότες που γειτνιάζουν με τους τόπους κατοικίας τους.

4. Παροχή οικονομικών κινήτρων ένταξης. Θα πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι -όχι επιδοματικής λογικής- για τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι οποίοι θα είναι επαρκείς προκειμένου να απομακρυνθούν από την παραβατικότητα. Το μικρεμπόριο, το οποίο αποτελούσε παραδοσιακή δραστηριότητα των ρομά, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί μέσω χορήγησης αδειών μικροπωλητή και άλλες δράσεις.

5. Η δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα με όρους ισονομίας και ισοτιμίας για όλους τους πολίτες, και πρέπει να απεμπλακεί από τα μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια της κάθε αρχής. Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας με σπάσιμο των κυκλωμάτων κλεπταποδοχής, εμπορίας ναρκωτικών κλπ.

6. Αστυνόμευση και όχι αστυνομοκρατία. Την ίδια στιγμή που προεκλογικά μεταφέρουν την ατζέντα στην εγκληματικότητα, αντί να αστυνομεύουν προληπτικά περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένη παραβατικότητα και εγκληματικότητα, γεμίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα με κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, δίνοντας μια εικόνα στρατοκρατούμενης πόλης. Οι κατά καιρούς “επιχειρήσεις σκούπας” δεν βοηθούν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στα χωριά μας και δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ως ΑΝ.Α.Σ.Α. δεσμευόμαστε για μετωπική και χωρίς προκαταλήψεις αντιμετώπιση του προβλήματος. Από όποια θέση μάς τάξει ο σπαρτιατικός λαός θα αναδείξουμε το πρόβλημα και θα αγωνιστούμε για την πραγματική του λύση. Πάντα μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες που θα εκφράζουν τη θέληση των πολιτών, θα αναζητηθούν λύσεις δημοκρατικές, πρακτικές, εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές.

Η λύση είναι στα χέρια των πολιτών.

Σταύρος Αραχωβίτης

γεωπόνος

υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την ΑΝ.Α.Σ.Α.