Για την ηρωίδα Μανιάτισσα

ekdilosi gia Maniatissa

Για μια ακόμη χρονιά, στον Πύργο Διρού στη Μάνη πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου οι επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν της ηρωίδας μανιάτισσας, με την αναπαράσταση της μάχης του Διρού, προκαλώντας ιδιαίτερα συναισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον όρμο του Διρού και κατάθεση στεφάνων από συλλόγους στο μνημείο των μανιατισσών, αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου στον ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου και επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του ηρώου, κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους επί της κεντρικής πλατείας και τέλος σκοπευτικούς αγώνες που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης “Ο Νίκανδρος”, το Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την ηρωίδα μανιάτισσα, θυμίζοντας ότι οι μανιάτισσες, γυναίκες-σύμβολα θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, κατάφεραν να αποδείξουν πως το μόνο όπλο απέναντι στο εχθρό που επιτίθεται, ήταν, είναι και θα είναι η δίψα της ψυχής για ελευθερία.

Σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας η κ. Χριστιάννα Κλήρου – Κολοκούρη, εκπαιδευτικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέσα από μια τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής, η ομιλήτρια ανέδειξε τη στάση των μανιατισσών ως αξία ζωής: «Οι ηρωίδες μανιάτισσες λοιπόν δεν προτίμησαν να στήσουν νέο Ζάλογγο, αλλά έναν ανεπανάληπτο θρύλο που βασικό του συστατικό ήταν η αλύγιστη θέληση και το αρχαίο ήθος που κουβαλούσαν από τα βάθη των αιώνων. Το αίσθημα της ηρωικής καταγωγής και της υψηλής ευθύνης δεν επιτρέπει στη μανιάτισσα -μητέρα, σύζυγο, αδελφή- τον εκπεσμό. Έχει ενσωματωθεί στην εσωτερική της υπόσταση και έχει γίνει καρπός της ψυχής της. Η μανιάτισσα δε θήλαζε τα παιδιά της μόνο με το γάλα των μαστών της, τα θήλαζε όπως προσφυώς λέει ο Διονύσιος Σολωμός, με «γάλα ανδρείας και λευτεριάς». Δεν μεγάλωνε παιδιά, μεγάλωνε τουφέκια σπαθιά…

Η μανιάτισσα ήταν o θεματοφύλακας του πατροπαράδοτου ήθους, ένα πρόσωπο, που με το να στέκεται πιο κοντά στην παιδική ηλικία, έπαιρνε και διεβίβαζε ασφαλέστερα τα «προστάγματα» σ΄όλο το σόι από τη μια γενιά στην άλλη. Αυτή ήταν η απλή, η αγνή, η αγέρωχη μανιάτισσα με τους πόνους της, με τα μοιρολόγια της, με τα έργα της, με τις ικεσίες, με τις κατάρες, με την αλόγιστη πίστη της σε ό,τι εκφράζει το χρέος… η τιμή… η πατρίδα…», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Κλήρου – Κολοκούρη, η οποία βραβεύθηκε από το δήμο Ανατολικής Μάνης για την προσφορά της συνολικά στον τομέα της εκπαίδευσης.