“Για τις εκλογές στον Δήμο της Σπάρτης”

Valiotis - omilia Sparti (12)

Στη Σπάρτη και ευρύτερα στο νομό Λακωνίας τόσο προεκλογικά όσο και μετά τις εκλογές γίνεται συζήτηση για τους συνδυασμούς, τα αποτελέσματα (που εξέπληξαν κάποιους), για τη στάση και την πολιτική του ΚΚΕ.

Αθηναϊκές εφημερίδες δημοσίευσαν αρθρογραφία και συνεντεύξεις του εκλεγέντος δημάρχου με χαρακτηριστικούς τίτλους όπως “Ένας κομμουνιστής δήμαρχος στη Σπάρτη”, “Κόκκινο δέντρο στον γαλάζιο κάμπο”, “Πορφυρά φάλαγγα στη Σπάρτη”. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης σε συνέντευξή του στις 27/5 αναφέρει: “Δεν έχω κρύψει ποτέ την πολιτική μου ταυτότητα. Ήμουν και παραμένω κομμουνιστής. Όταν ρωτάει κανείς τι είμαι, η απάντησή μου είναι: ΚΚΕ”.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με δυο αποφάσεις της που δημοσιεύθηκαν στον “Ριζοσπάστη”, εκτιμά τα εκλογικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει, όμως, καμιά αναφορά για τη Σπάρτη; Γιατί;

Στους κατοίκους της περιοχής μας και ευρύτερα ο δήμαρχος Βαγγέλης Βαλιώτης είναι γνωστός ως κομμουνιστής. Δυο τετραετίες δήμαρχος Οινούντος με τη στήριξη του ΚΚΕ, το 2010 υποψήφιος δήμαρχος με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” στη Σπάρτη και με ποσοστό 16%.

Δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί γιατί αποφασίστηκε από τα όργανα του ΚΚΕ να μην είναι υποψήφιος, αφού ήταν γνωστό πως είχε -και αποδείχτηκε ότι έχει- ευρύτερη λαϊκή αναγνώριση και υποστήριξη.

Πολλά και αντιφατικά λέγονται και ακούγονται σ’ όλη την περιοχή: ότι δεν προώθησε τη γραμμή του ΚΚΕ, ότι δεν ήθελε να του καθορίσουν τη σύνθεση του συνδυασμού, ότι του προτάθηκε να είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ.ά.

Διαβάζοντας τη διακήρυξη και το πρόγραμμα του συνδυασμού, το στίγμα, η κατεύθυνση φαινότανε καθαρά. Αναφέρουμε μεταξύ άλλων:

Σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των συνδημοτών μας ασφυκτιά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ

Της πολιτικής των μνημονίων, των χαρατσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων

Που οδήγησε τους αγρότες μας σε απόγνωση, νιώθοντας στο πετσί τους τις συνέπειες της ΕΕ, που δεν είναι άλλες από το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς

Έχει καταθέσει ακόμα πρόγραμμα μέτρων, έργων, κοινωνική πολιτική και άλλες κοινωνικοπολιτικές πλευρές

Καταδικάζει το φασισμό, το ρατσισμό και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελευθερία, την Ειρήνη, την κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, την άρνηση πληρωμής του χρέους και τη μονομερή διαγραφή του.

Στις εκλογές συμμετείχαν ακόμη ο συνδυασμός του μέχρι τότε δημάρχου που υποστηριζόταν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ένας ανεξάρτητος, ένας υποψήφιος υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κι ένας ακόμη υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ.

Τα αποτελέσματα έφεραν στον β΄ γύρο τον εκλεκτό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με 48% και τον συνδυασμό Βαλιώτη με ποσοστό 38%. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πήρε 3,3% και παρόμοια ποσοστά πήραν και οι άλλοι συνδυασμοί.

Τι στάση κράτησε η “Λαϊκή Συσπείρωση” στον β΄ γύρο; Μα, αυτή του ΚΚΕ: Άκυρο – Λευκό. Η στάση αυτή αντικειμενικά ευνοούσε το συνδυασμό με το μεγαλύτερο ποσοστό. Έτσι, στην αναμέτρηση ενός κομμουνιστή (ανεξάρτητα αν είχε τις όποιες διαφωνίες) οπαδού του με τον εκλεκτό ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ουσιαστικά, στήριξε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η υπόθεση αυτή βέβαια προβληματίζει και για τη συνέχεια που μπορεί να έχει. Τι στάση θα κρατήσει η τοπική οργάνωση και γενικά η ηγεσία του ΚΚΕ; Θα επιδιώξει συνεργασία με δημοτικούς συμβούλους από τον συνδυασμό Βαλιώτη, με τον ίδιο τον Βαλιώτη; Θα αξιοποιήσει τις δομές λειτουργίας και το πρόγραμμα του συνδυασμού, όπως μετεκλογικά δεσμεύτηκε ο Βαλιώτης; Θα δεθεί η Οργάνωση με τον κόσμο του 60% ή θα παραμείνει πεισματικά απομονωμένη στο όστρακο του 3,3,% της “Λαϊκής Συσπείρωσης”;

Θα βγάλουν, τελικά, κανένα συμπέρασμα η τοπική ηγεσία και η ΚΕ του ΚΚΕ ή “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα” θα περιμένουν “κάποιο θαύμα”; Όποιος έχει μυαλό και μάτια βλέπει.

Τα μέλη του ΚΚΕ, οι οπαδοί του και οι προοδευτικοί άνθρωποι αγωνιούν. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής παρακολουθούν όσα έγιναν και όσα γίνονται και βγάζουν συμπεράσματα.

Άγις

(Αναδημοσίευση από www.ergatikosagwnas.gr)