Τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη επισκέφθηκαν τα μέλη της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου κ.κ. Παναγιώτης Σουκαράς, Έλπις Καλαματιανός και Νίκος Σαράντης.
Συζητήθηκε το θέμα του περιβαλλοντικού τουρισμού, καθώς και το προτεινόμενο έργο ενοποίησης, ανάδειξης, συντήρησης και διάνοιξης δικτύου μονοπατιών στην Πελοπόννησο, με παράλληλη δημιουργία του Μονοπατιού των Ηρακλειδών, σε ανάμνηση της καθόδου των απογόνων του Ηρακλέους στην Πελοπόννησο.
Το μονοπάτι θα ενώνει πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία των αρχαϊκών, βυζαντινών και νεότερων χρόνων, όπως κάστρα των φράγκων, βυζαντινά μοναστήρια και εκκλησίες, αρχαίους ναούς των δώδεκα θεών, αγροτουριστικές επιχειρήσεις, ορεινούς ξενώνες και ορειβατικά καταφύγια, με φόντο παρθένα δάση και μνημεία της φύσης στην Πελοπόννησο. Το βασικό σκεπτικό πίσω από το έργο είναι η σύνδεση της τοπικής οικονομίας με την προστασία της φύσης, και η διατήρηση αλλά και αναβίωση των ορεινών οικισμών. “Έτσι δημιουργείται ένα νέο τουριστικό προϊόν που θα αναδεικνύει τον αειφόρο τουρισμό αλλά και τις προϋποθέσεις για πραγματική και όχι «μυθική» προβολή της Πελοποννήσου στην τουριστική αγορά της Ευρώπης”, σημειώνουν σχετικά οι Οικολόγοι. Υπογραμμίζουν ακόμη πως, δεδομένου του γεγονότος ότι πάνω από 80% των γερμανών τουριστών και 30% των άγγλων και των αμερικανών στρέφεται πλέον στον περιπατητικό και ορειβατικό τουρισμό, αναμένεται μέσα στα επόμενα δύο χρόνια σοβαρή τόνωση της οικονομίας της Πελοποννήσου, παρασύροντας σε άνοδο μαζί με το συγκεκριμένο είδος τουρισμού και την προώθηση των παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας.
Στο θέμα της πιστοποίησης συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να εξεταστεί η δυνατότητα της Ελληνικής Ορειβατικής Ομοσπονδίας να αναλάβει το έργο, στην άμεση προώθηση του οποίου συμφώνησε ο κ. Τσιρώνης (τόσο ως μέλος των Οικολόγων Πρασίνων όσο και ως δεινός ορειβάτης ο ίδιος).
Το θέμα που δεν συζητήθηκε, και θα μπει στην ατζέντα συζήτησης στην επόμενη τακτική συνάντηση, ήταν η δημιουργία και λειτουργία ορειβατικής σχολής στην Πελοπόννησο, η οποία θα δίνει τις αναγκαίες πιστοποιήσεις στα μέλη των ορειβατικών συλλόγων που θα οργανώνουν και θα οδηγούν τις ορειβατικές εκδρομές.
Επίσης η μεθοδολογία πιστοποίησης και απόκτησης διπλώματος οδηγού βουνού, οδηγού πεζοπορικής διαδρομής, οδηγού χειμερινής ορειβασίας στο βουνό, αλλά και το γενικό δίπλωμα οδηγού πιστοποιημένων μονοπατιών -που καλύπτει και γνώσεις τοπικού πολιτισμού- θα συμπεριληφθούν στο πλαίσιο της επόμενης διαβούλευσης.