Γιορτή Ελιάς: Για αφερεγγυότητα κατηγορούν τον δήμαρχο οι Σελλασιώτες

Giorti Elias kai Ladiou Sellasia

Έκτακτη συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/1 στο πρώην δημαρχείο Σελλασίας παρουσία του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού, της προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δ. Σπάρτης Ελένης Δαράκη και του αντιδημάρχου, αρμόδιου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της υπαίθρου Θανάση Καρλαύτη, με θέμα την αναβίωση της Γιορτής Ελιάς στη Σελλασία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελλασίας και το τοπικό συμβούλιο του οικισμού “οι κάτοικοι της Σελλασίας ενημερώθηκαν ότι τα χρήματα (19.000 ευρώ) που είχαν εγγραφεί για την Γιορτή Ελιάς το 2019 στον προϋπολογισμό του ΝΝΠΠ δεν υπάρχουν ως μεταφερόμενο ποσόν για το 2020. Αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου για την πραγματοποίηση της γιορτής το 2020 είναι το ποσόν των 10.000 ευρώ με δυνατότητα αύξησης, σύμφωνα με την δέσμευση της κ. Δαράκη, εφ’ όσον υπάρξει υλοποιήσιμη πρόταση για την πραγματοποίησή της μέχρι τέλους Ιανουαρίου 2020.

Ο κ. Καρλαύτης ενημέρωσε επιπλέον τη συνέλευση των κατοίκων ότι ο δήμος προγραμματίζει να πραγματοποιήσει ένα συμπόσιο, το οποίο ονομάζει Spartagrotica. Περιεχόμενο του συμποσίου θα είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, η αναβάθμιση του brandname (;), η πραγματοποίηση μεγάλου συνεδρίου (δεν ανακοινώθηκε το θέμα) και η έκθεση αγροτικού εξοπλισμού. Έχουν δε επιλέξει να πραγματοποιήσουν αυτό το συμπόσιο (;) στις 25-29 Ιουνίου, δηλαδή έναν μήνα πριν την περίοδο που γίνεται παραδοσιακά η διοργάνωση της Γιορτής Ελιάς στη Σελλασία”. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι κάτοικοι διατύπωσαν διάφορες απόψεις για ενδεχόμενη συνεργασία των τριών φορέων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Γιορτή Ελιάς στην Σελλασία το 2020 και αρκετές ήταν οι φωνές που μίλησαν για άρνηση του δήμου Σπάρτης να ενισχύσει την προσπάθεια αναβίωσης της Γιορτής. Κατηγόρησαν για αφερεγγυότητα τον δημάρχο Πέτρο Δούκα, ο οποίος -όπως υποστηρίζουν- ενώ προεκλογικά είχε ρητά δεσμευθεί για την αναβίωση της γιορτής, σήμερα φαίνεται να επαναλαμβάνει το… μοντέλο Βαλιώτη, δηλαδή τη μεταφορά της γιορτής στη Σπάρτη.

Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σελλασίας, όσο και η Κοινότητα Σελλασίας επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν. Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναστασία Κανελλοπούλου ενημέρωσε ότι επειδή το 2020 τα Οινούντια είναι αφιερωμένα στην ελιά και στο λάδι, ίσως να υπάρχει τρόπος να συνυπάρξουν όλες οι εκδηλώσεις με εξειδίκευση του περιεχομένου τους.
Η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελλασίας Μαρία Καλιαμούρη – Αθανασοπούλου ενημέρωσε από την πλευρά της ότι βούληση του κοινοτικού συμβουλίου είναι η αναβίωση της Γιορτής στην Σελλασία και ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο θα εργαστεί σύσσωμο προς αυτή την κατεύθυνση.