Ο δρομέας υπεραποστάσεων της ΑΕΚ και γνωστός σπαρταθλητής Γιώργος Ζαχαριάδης [η φωτό του με την ελληνική σημαία από τον τερματισμό του στο Σπάρταθλον 2015] έστειλε στην ιστοσελίδα μας την παρακάτω επιστολή. Μέσω αυτής γνωστοποιεί την πρόθεσή του να τρέξει φέτος τη διαδρομή Αθήνα – Σπάρτη με στόχο να καταγγείλει τη σύλληψη του ανθρωπιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, να του εκφράσει τη συμπαράστασή του και να εκπέμψει μήνυμα απελευθέρωσης με τον τερματισμό του στο κενοτάφιο του Λεωνίδα. Το πλήρες κείμενό του:

“O συμπατριώτης μας Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί είναι ένας από τους φυλακισμένους στα σύγχρονα τάγματα εργασίας της Τουρκίας.

Είναι τούρκος ακτιβιστής ποντιακής καταγωγής. Γεννήθηκε το 1974 στην Μπάφρα της Σαμψούντας. Τον Απρίλιο του 1994 παρουσιάστηκε στον τουρκικό στρατό (στην Σπάρτη της Πισιδίας) και κατατάχτηκε στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις, όπου εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερος σκοπευτής. Έπεσε αιχμάλωτος στα χέρια των κούρδων το Σεπτέμβρη του 1994 για δυο χρόνια και τρεις μήνες, και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του άρχισε να αναπτύσσει φιλειρηνικά ιδεώδη και να αποστρέφεται τον πόλεμο. Σημαντική για την εξέλιξή του υπήρξε η ανακάλυψη της ελληνικής του ταυτότητας. Ενημερώθηκε για αυτή από δημοσιογράφους οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με την οικογένειά του. Τότε άλλαξε το όνομά του από Ιμπραήμ σε Βασίλης. Όταν άρχισε να κάνει διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου, βασανίστηκε, καταδικάστηκε και έμεινε πάνω από τρεις μήνες έγκλειστος σε στρατιωτικές φυλακές. Η τουρκική κυβέρνηση συνέχισε την καταδίωξή του και μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας. Μετά το τουρκικό συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017 φυλακίστηκε για μια ακόμα φορά και παραμένει έγκλειστος σε τουρκικές στρατιωτικές φυλακές.

Είναι ένας σημαντικός αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία.

Στις 23/4/2017, συλλαμβάνεται από τις τουρκικές αρχές με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε τρομοκρατική δραστηριότητα, λόγω της δράσης του στο Κουρδιστάν, και για προσβολή του Κεμάλ και του Ερντογάν, λόγω της αρθρογραφίας του για τη Γενοκτονία. Η σύλληψή του έγινε λίγες ώρες μετά την πρόσθεση αφίσας στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Δεν θα μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο μια τέτοια ενέργεια από έναν άνθρωπο που μόλις έμαθε για την ελληνική (ποντιακή) καταγωγή του άρχισε τον δικό του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Ως πόντιος, καταγγέλλω τη σύλληψη του ανθρωπιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί και εκφράζω τη συμπαράστασή μου προς τον φυλακισμένο.

Με την έκδηλη αγωνία που η κατάσταση αυτή δημιουργεί σε όλους μας, καλώ κάθε άνθρωπο που κατανοεί τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος στην Τουρκία να δημοσιοποιήσει την είδηση και τη διαμαρτυρία για την άδικη φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, ασκώντας και με αυτόν τον τρόπο πίεση για την απελευθέρωσή του.

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να τρέξω μία διαδρομή αφιερωμένη στον πατριώτη μας. Μία διαδρομή που το όνομα «Σπάρτη» συνδέει τον ηρωισμό. Η Σπάρτη της Πισιδίας στη Μικρά Ασία, η πόλη που τον υποδέχτηκε όταν παρουσιάστηκε στο τουρκικό στράτευμα και μετά άρχισε την ηρωική του πορεία, και η Σπάρτη Λακωνίας, η πόλη του ήρωα βασιλιά Λεωνίδα, που έγραψε με χρυσά γράμματα τη δική του παγκόσμια ιστορία.

Μία διαδρομή στα βήματα του Φειδιππίδη, για τον αγώνα και την ελευθερία του πόντιου αδελφού μας Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί. Η διαδρομή φέρει το όνομα “Ση ελευθερίας την στράταν” και του αφιερώνεται με αγάπη.

Μία διαδρομή 250 χλμ, ξεκινώντας την Παρασκευή 29/9/2017 (6.00′ η ώρα) από το Παναθηναϊκό στάδιο (Καλλιμάρμαρο), Βουλή των Ελλήνων, Ακρόπολη, Αρχαία αγορά, Ιερά οδός, Ελευσίνα, Μέγαρα, με τελικό προορισμό τον τάφο του Λεωνίδα στη Σπάρτη (Λεωνίδαιον), περνώντας προηγουμένως από το άγαλμα του Λεωνίδα περί την 19.00′ – 20.00′ ώρα της 30/9/2017, στέλνοντας το μήνυμα της συμπαράστασης, της αγάπης και της ειρήνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδρομή αυτή τη γνωρίζω καλά, αφού την έχω τρέξει 5 φορές κατά την συμμετοχή μου στο Σπάρταθλον, όπου είχα την τιμή και την τύχη να τερματίσω, όπως επίσης το έτος 2014, μετά τον τερματισμό μου στο Σπάρταθλον, με δική μου πρωτοβουλία επέστρεψα στην Αθήνα, πριν ακόμη διοργανωθεί αγώνας. Στη συνέχεια με τη διοργάνωση αγώνα, του αυθεντικού Φειδιππίδειου δρόμου (2015 και 2016) τερμάτισα και τις δύο φορές ως 1ος έλληνας.

Ελπίζω η δραστηριότητά μου να είναι ένα ακόμη λιθαράκι για την απελευθέρωση του αδελφού μας.

Ευχαριστώ θερμά τους αγαπητούς φίλους οι οποίοι αγκάλιασαν με αγάπη την κίνηση αυτή και αποφάσισαν να είναι δίπλα μου με τον τρόπο τους. Η κ. Δέσποινα Στεφανίδου, οι κ.κ. Κώστας Πασχαλίδης, Νικόλαος Παυλίδης και φυσικά ο καθηγητής κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη γενοκτονία των ελλήνων, των αρμενίων και των ασσυρίων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Επιτροπή για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας “Εύξεινος Λόγος”, που από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια.

Όλοι μαζί, ας στηρίξουμε την ενέργεια αυτή, ως μία ακόμη πράξη δημοσιοποίησης της παράνομης κράτησης του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, για να οδηγήσει στην απελευθέρωση του αδελφού μας.

Πτολεμαΐδα, 15 Σεπτεμβρίου 2017”