Γλιτώνει από το ρωσικό εμπάργκο το λάδι

ladi elies

ladi elies

Να μπλοκάρει τις εισαγωγές προϊόντων από τη δύση και τις εμπλεκόμενες χώρες αποφάσισε η Μόσχα, με υπογραφή διατάγματος από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρώντας στην επιβολή κυρώσεων από τη δύση στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την απόφαση της Ρωσίας να διευρύνει το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

Ετσι, για έναν χρόνο “παγώνουν” οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.

Στο εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, απαγορεύεται όμως η εισαγωγή ελιάς και όλων των οπωροκηπευτικών.

Χθες Πέμπτη 7/8 ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του γεν. γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

Ο κ. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας -με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων- με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

(με πληροφορίες από το amna.gr)