“Γλιτώνουν” από το Υπερταμείο 2.330 ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) αποφάσισε την ακύρωση της μεταβίβασης 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και εξουσιοδότησε τον υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση με την οποία αυτά τα ακίνητα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.ά.) περνούσαν στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ) και ειδικότερα στη θυγατρική του Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων ΑΕ. Η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του εξεφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την “απόρροια εν πολλοίς της πολύμηνης και συστηματικής προσπάθειας του Συλλόγου και της κινητοποίησης των μελών του σε όλη τη χώρα”. Ευχαρίστησε επίσης θερμά, για τη συμβολή τους στην κατάληξη αυτή, τους δημάρχους Σπάρτης και Πατρέων, που συνυπέβαλαν μαζί του στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων μεταβίβασης.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με τους δημάρχους Σπάρτης Βαγγέλη Βαλιώτη και Πατρέων Κώστα Πελετίδη είχαν καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για να μην περάσουν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και το Υπερταμείο ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν η ακρόπολη και ο αρχαιολογικός χώρος της Σπάρτης, το αρχαίο θέατρο, ο ναός της Χαλκιοίκου Αθηνάς, η Βασιλική του Οσίου Νίκωνος, ο “τάφος” του Λεωνίδα, όπως και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Τι ανακοίνωσε σχετικά ο Δήμος Σπάρτης

“Η δημοσίευση του ΦΕΚ 57Β’/2019 τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου αποτέλεσε το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που καταβάλλει ο δήμος Σπάρτης με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το δήμο Πατρέων για την αποτροπή μεταβίβασης των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των ακινήτων του ΥΠΠΟΑ στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ.

Ο δήμος Σπάρτης είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου στην ΕΤΑΔ, καθώς οι χώροι που μεταβιβάζονται είναι μέρος της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χώροι που ανήκουν στην τοπική κοινωνία.

Στήριξε από την πρώτη στιγμή το αίτημα ακύρωσης που κατέθεσε στο Συμβούλιο Επικρατείας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ενάντια στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, καθώς διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ακινήτων που μεταβιβάζονταν συμπεριλαμβάνονταν το κτίριο της δημόσιας βιβλιοθήκης Σπάρτης, το παλαιό δικαστικό μέγαρο Σπάρτης, η πλατεία στο κενοτάφιο του Λεωνίδα, το κτίριο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Σπάρτης, ο λόφος του Ξενία, ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Σπάρτης και το οικόπεδο του πρώην «ΦΙΞ» όπου σχεδιάζεται να ανεγερθεί το νέο αρχαιολογικό μουσείο.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, θα εξαιρεθούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ 2.330 ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τα συνολικά 10.119 ακίνητα που είχαν μεταβιβαστεί στην εταιρεία με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 2320Β’/2018).

Λόγω των εξελίξεων η προγραμματισμένη εκδίκαση της προσφυγής στο ΣΤΕ αναβλήθηκε και αναμένεται η έκδοση ΦΕΚ από τον υπουργό Οικονομικών.

Συνεχίζουμε με όλους τους τρόπους και όλα τα πρόσφορα μέσα να παλεύουμε για τη θεσμική θωράκιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, να παραμείνουν οι χώροι στη χρήση και τη φροντίδα των υπηρεσιών του δημοσίου (Αρχαιολογία κλπ), να αποδοθούν στο δήμο για αξιοποίηση οι διαμορφωμένοι και προβλεπόμενοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, να μην εκχωρηθεί η δημόσια περιουσία, η περιουσία του ελληνικού λαού”.