Γνωριμία με την ομάδα “3π”

Η “3π” (ποδήλατο – πόλη – περιβάλλον) είναι ένα κίνημα ανθρώπων καθαρά εθελοντικό, που επιθυμεί μία πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα και καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν είναι σύλλογος, και οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει και να βοηθά στις δράσεις της.

Η ιδέα ξεκίνησε το 2008, αλλά συστηματική παρουσία στη Σπάρτη έχει από το Μάιο του 2011. Έχουν πραγματοποιηθεί 117 ποδηλατοπορείες μέχρι και σήμερα, ενώ απομένουν άλλες δύο (συν όσες προκύψουν έκτακτα σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και κατηχητικά σχολεία). Σε αυτές έχουν συμμετάσχει εκατοντάδες φίλοι του ποδηλάτου της πόλης μας. Κάποιες από αυτές είχαν και πολιτιστικό περιεχόμενο συνοδευόμενες από ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ κάποιες άλλες κοινωνικό περιεχόμενο, όπως η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών. Η “3π” έχει επίσης διοργανώσει και ημέρα εθελοντικού καθαρισμού στην περιοχή της Κοκκινόραχης στις 25/9/2011.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των δράσεων είναι η αύξηση των ποδηλατών στους δρόμους της πόλης μας, η τοποθέτηση από το δήμο Σπάρτης σταθερών θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων και η διαμόρφωση μιας ποδηλατικής κουλτούρας. Βέβαια οι ρυθμοί που επιτυγχάνονται όλα αυτά είναι αργοί και τα εμπόδια πολλά, αλλά η διάθεση και η πίστη στην επιτυχία των στόχων παραμένει ακλόνητη.

Οι σκοποί της “3π” είναι οι εξής:

1. Ώθηση των κατοίκων της πόλης και ειδικά των νέων στη χρήση περισσότερο του ποδηλάτου και λιγότερο των μηχανοκίνητων μέσων.

2. Ώθηση των κατοίκων να έρθουν πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

3. Αλλαγή νοοτροπίας των οδηγών μηχανοκίνητων μέσων, ώστε να σέβονται τον πεζό και τον ποδηλάτη.

4. Η δημοτική αρχή να δώσει έμφαση σε έργα που θα έχουν προτεραιότητα το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Για το 2018 έχουν απομείνει δύο ακόμη προγραμματισμένες πορείες, που είναι τη Δευτέρα 20 Αυγούστου (ώρα 18.30′) και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου (17.30′). Σημείο συνάντησης είναι η κεντρική πλατεία Σπάρτης.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βοηθήσει συστηματικά την όλη προσπάθεια και είναι η κ. Χριστίνα Μακρυσοπούλου (δημοτική σύμβουλος Σπάρτης), ο π. Συμεών Παπαγεωργίου (εφημέριος ενορίας Κοκκινοράχης), ο π. Γεώργιος Φωτόπουλος (εφημέριος ενορίας Μαγούλας), η κ. Γεωργία Κακούρου – Χρόνη, καθώς και συλλόγους και φορείς της πόλης μας.