“Γονείς, στηρίξτε τον εκπαιδευτικό, μην πέφτετε στην παγίδα των ΜΜΕ!”

stilo

stilo

άρθρο του Γιάννη Χρηστάκη

Είναι αποκρουστικό, επονείδιστο, ταπεινωτικό γεγονός για τη νεοελληνική μας κοινωνία να αποδέχεται εκπαιδευτικούς για τα παιδιά της με τις γλίσχρες αποδοχές των 600, 800, 1000 και 1200 ευρώ!

Μηνιαίως!

Πουθενά στον κόσμο δεν αμείβονται με τέτοιες αισχρές αμοιβές οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων. Ούτε σύγκριση με το γερμανό, σουηδό, ελβετό, ολλανδό συνάδελφο, που θεωρεί ξεφτίλα να εργαστεί με λιγότερο από 3000 ευρώ το μήνα.

Όμως εμείς παίρνουμε μισθούς Βουλγαρίας, Εσθονίας και χειρότερα! Εκεί τα 400 ευρώ μηνιάτικο έχουν αγοραστική αξία, εδώ, με την άνθηση της παραοικονομίας και του μαύρου χρήματος, οι τιμές στα προϊόντα διατροφής καθίστανται απλησίαστες για τον εκπαιδευτικό που ζει από τη δουλειά του και μόνο!

Με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου χάσαμε το 40% του μισθού μας! Ήδη 40.000 ευρώ έκαναν φτερά από τις άδειες τσέπες μας στα πέντε μνημονιακά χρόνια της οικονομικής μας εξαθλίωσης!

Οι δικαστικοί, οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας αποκαθίστανται μισθολογικά, οι εκαπιδευτικοί πότε επιτέλους;

Μην κοιτάτε τους συναδέλφους και συναδέλφισσες των ιδιαίτερων, των συζύγων με τα μαύρα εισοδήματα, αυτούς με τον εισοδηματία γονιό, αυτούς με τα ελαιοπερίβολα, αυτούς που τα απογεύματα τα κονομάνε σε (από) σχολές χορού, αθλητικά σωματεία, κολυμβητήρια και χίλιες άλλες καβάντζες.

Ρίξτε το βλέμμα σας στον άδολο, μάχιμο, ευπρεπή, τίμιο, αδέκαστο εκπαιδευτικό που ζει από τη δουλειά του και μόνο. Αυτόν στηρίξτε!

Αγαπητοί γονείς, μην ακούτε τις καθεστωτικές σειρήνες της παραπληροφόρησης. Μη σχηματίζετε προκαταλήψεις κατά των δασκάλων των παιδιών σας. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν τεμπέληδες, αδιάφοροι, προκατειλημμένοι. Ορκιστήκαμε στα ιδανικά της ανθρωπιστικής παιδείας και της αντισταθμιστικής μόρφωσης, που ποτέ δε θα προδώσουμε!

Αν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν μια γροθιά, δε θα είχαμε φτάσει στο σημερινό κατάντημα του δημόσιου σχολείου! Δεν αξίζει σε κανέναν μας μισθός πείνας, υποσιτιζόμενος μαθητής, ξεμπρόστιασμα προσωπικών δεδομένων, αστάθμητες και ελλιπείς τράπεζες θεμάτων, δουλική μαθητεία, νέο σχολείο της αγοράς, εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, σε απόλυση, σε ύποπτη “αξιολόγηση”.

Σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καλή προαίρεση, ευγενικά οράματα, συνεργατικότητα, αποδοχή του διαφορετικού, είναι τα απλά υλικά για να χτίσουμε το σχολείο της μόρφωσης, της ανταποδοτικότητας, της χρηστής διάπλασης χαρακτήρων. Μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, από κρατικές γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, από διχαστικές αντιπαραθέσεις, από τελματικούς συνδικαλισμούς.

Κλείστε την τηλεόραση, πλησιάστε το δάσκαλο του παιδιού σας, ελέγξτε τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών σας που καταχωρούνται στο my school, ψάξτε γιατί γιγαντώνεται η παραπαιδεία και ξοδεύεστε με τόσο αιματηρό τρόπο, μάθετε τι είναι το Νέο Σχολείο που ευαγγελίζονται οι υπέρμαχοι της ασύδοτης νεοφιλελεύθερης, παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και γιατί προορίζονται τα παιδιά σας.

Έως πότε θα τους αφήνετε να δηλητηριάζουν τις ψυχές των παιδιών σας;

Έως πότε θα τους αφήνετε να κλέβουν τις ζωές των παιδιών σας στα κολαστήρια της μακροχρόνιας ανεργίας, στα σκοτεινά μονοπάτια της μοναχικής κοινωνικής δικτύωσης, στα σκλαβοπάζαρα της μετανάστευσης, στη δουλεία της παρτ τάιμ εργασίας;

Γιάννης Χρηστάκης

φιλόλογος

μέλος Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σπάρτης