Γρηγοράκος: “Η κρίση έχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών”

Grigorakos

Grigorakos

O αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε συνάντηση εργασίας με το μέλος της Επιτροπής Ισότητας και Μη Διακρίσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Nikolaj Villumsen και με συνεργάτες του. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα σχετικά με την κρίση που ταλανίζει τη χώρα, αλλά και τον αντίκτυπο της ύφεσης στον τομέα της υγείας.

Ο λάκωνας πολιτικός ανέφερε στον συνομιλητή του ότι η κρίση έχει επηρεάσει όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, όχι μόνο κάθετα, αλλά και οριζόντια. “Η κρίση έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα, καθώς και στην ψυχολογία των πολιτών”, είπε χαρακτηριστικά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τον κ. Γρηγοράκο είναι ότι ο ανθρώπινος νους δεν πρόλαβε να αντιληφθεί το πρόβλημα και να το αποδεχθεί. Γι’ αυτό και σήμερα παρατηρούνται έντονα φαινόμενα θυμού και οργής στους πολίτες.

Στην ερώτηση του κ. Villumsen σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Υγείας ώστε να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι το υπουργείο έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διασφαλίσει την προστασία των ομάδων αυτών. Αναφορικά με τους ανέργους, ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι παρέχεται δωρεάν νοσηλεία μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι πραγματοποιείται εμβολιασμός παιδιών, ότι γίνεται πρόληψη ασθενειών μέσω του πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας υγείας, και τέλος ότι παρέχεται δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη από τα νοσοκομεία και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Τόνισε ακόμη ότι το υπουργείο Υγείας “κατορθώνει να κρατήσει την παροχή υπηρεσιών υγείας σε υψηλά επίπεδα, παρά τον περιορισμό που τίθεται από την τρόικα σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, χάριν και στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων της χώρας”.

Ο κ. Γρηγοράκος ρώτησε με τη σειρά του τον κ. Villumsen ποια είναι τα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί από την αντίστοιχη έρευνα που διεξήγαγε σε άλλες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση. Εκείνος απάντησε ότι σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία συνάντησε ακριβώς τα ίδια προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, προβλήματα που πηγάζουν από τη βαθιά οικονομική κρίση και τα οποία θα βελτιωθούν όσο βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση.