Γυναικεία εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα “Μη φοβάσαι, δεν είσαι μόνη!”

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η εκδήλωση της Ομάδας Γυναικών Σπάρτης (ΟΓΣ) για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Παρευρέθησαν γυναίκες όλων των ηλικιών, στις οποίες μίλησαν η πρόεδρος της ΟΓΣ κ. Άννα Ανδρουλάκη, η αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτα Χριστοδούλου, το αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρού (ΚΕΦΙ) κ. Αντωνία Καβαλιεράκη και η ιατρός γυναικολόγος του γενικού νοσοκομείου Σπάρτης κ. Αναστασία Αλεξανδράκη.

Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν το «Βγες μπροστά, μη φοβηθείς». Η κ. Καβαλιεράκη στάθηκε στην ανάγκη η γυναίκα να υποστηρίζεται χωρίς να χάνει την αυτονομία της, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους ρόλους που έχει αναλάβει χωρίς να εξουδετερώνει τον εαυτό της. Η κ. Αλεξανδράκη τόνισε πολλές φορές πως οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται τους γιατρούς και τις εξετάσεις. Αντίθετα, οφείλουν στον εαυτό τους να αυτοεξετάζονται συχνά και να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους γιατί «τον καρκίνο δεν μπορούμε να τον προβλέψουμε, μπορούμε όμως να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, όταν τον διαγνώσουμε έγκαιρα». Στη συζήτηση πάντως σημειώθηκε πως στο νοσοκομείο της Σπάρτης λειτουργεί ειδικό τμήμα Μαστού υπό τον κ. Καλογεράκο, στο οποίο όμως δυστυχώς δεν γίνεται ψηφιακή μαστογραφία γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο μηχάνημα.

Από την πλευρά της ΟΓΣ υπογραμμίστηκε πως είναι επιβεβλημένο οι προληπτικές εξετάσεις του καρκίνου του μαστού αλλά και των υπολοίπων σοβαρών ασθενειών να καλύπτονται καθολικά από το κράτος και να αφορούν όλες τις γυναίκες, είτε εργάζονται είτε όχι. Η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξέλιξη της επιστήμης θα μπορούσε να επιτρέπει στη γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά μητρότητα και εργασία, να προλαμβάνει και να θεραπεύει, να συμμετέχει χωρίς να φοβάται.

Η ΟΓΣ τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της πως, “ως μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και ως ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση, διεκδικεί πραγματική ισοτιμία των γυναικών στην κοινωνία, όχι κόντρα στους άνδρες, αλλά μαζί τους, δίπλα τους στον αγώνα. Η ΟΓΕ, εδώ και 40 χρόνια, διεκδικεί λύσεις για τα προβλήματα των καθημερινών γυναικών και τονίζει την αξία της συμμετοχής και την αξιοπρέπεια της ελεύθερης αγωνιζόμενης γυναίκας. Για την ΟΓΕ, η γυναικεία ανισοτιμία ζει και βασιλεύει στη σημερινή κοινωνία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι πρόβλημα κοινωνικό με φυλετική και ταξική διάσταση, γέννημα της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας που θα εξαλειφθεί μόνον με την κατάργηση της κοινωνίας αυτής”.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης έγινε ειδική αναφορά στο 12ο Συνέδριο της ΟΓΕ, που πρόκειται να διεξαχθεί 11-13 Νοεμβρίου στην Αθήνα, αλλά και στην πλούσια αγωνιστική δράση που προτίθεται να αναπτύξει η ΟΓΣ το επόμενο διάστημα στη Σπάρτη.