Γόντικας: “Υπάρχουν ευθύνες για τη φωτιά στην Ελαφόνησο”

“Η καταστροφή της γνωστής παραλίας του Σίμου στην Ελαφόνησο, που προξένησε και τεράστια οικονομική καταστροφή στους κατοίκους που ασχολούνται με τον τουρισμό αλλά και την ελαιοπαραγωγή, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία” δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας.

Μολονότι εξαίρει τις ηρωικές προσπάθειες των δυνάμεων της πυροσβεστικής, ο κ. Γόντικας κάνει λόγο για συστηματική υποχρηματοδότηση, έλλειψη μέσων και μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, που εκτιμά πως παίζουν καταλυτικά αρνητικό ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. “Το γεγονός επίσης ότι η φωτιά ξεκίνησε από σκουπιδότοπο δεν μας προκαλεί εντύπωση”, συνεχίζει. “Υπάρχουν ευθύνες. Η άθλια κατάσταση που επικρατεί στην Πελοπόννησο με τη διαχείριση των απορριμμάτων, η μη αποκατάσταση των ΧΑΔΑ είναι βασικές αιτίες της καταστροφής, μαζί βέβαια με την παντελή έλλειψη συντήρησης των δασών, των αντιπυρικών ζωνών, των μέσων πυρόσβεσης”.

Δεδομένων των ανωτέρω η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά πλήρη προστασία της περιοχής απέναντι στις αναπτυξιακές βλέψεις διαφόρων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, λήψη άμεσων μέτρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος με αξιοποίηση όλης της επιστημονικής γνώσης και των τεχνικών μέσων, αλλά και να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο, εργαζόμενοι και μικροεπιχειρηματίες, όπως και οι μικρομεσαίοι αγρότες και μελισσοκόμοι.