Δέδες από τη Σπάρτη: “Μέχρι τέλος Απριλίου η ολοκλήρωση του κλάδου Λεύκτρο – Σπάρτη”

Τη Σπάρτη επισκέφτηκε, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να παρουσιάσει τη συμφωνία για την ολοκλήρωση των εργασιών και την παράδοση στην κυκλοφορία του άξονα «Λεύκτρο-Σπάρτη».
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο, και στην οποία παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαγγέλης Βαλιώτης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Στρατηγάκος, ο κ. Δέδες ανήγγειλε πως οι εργασίες αποπεράτωσης του έργου ξεκινούν τον Ιανουάριο και ολοκληρώνονται στο τέλος Απριλίου.
Επίσης ο γγ του υπουργείου χαρακτήρισε επιτυχή την έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς το δημόσιο πέτυχε, όπως είπε, την επωφελέστερη οικονομικά συμφωνία με τον παραχωρησιούχο και κατασκευαστή. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το δημόσιο κερδίζει 106,6 εκατ ευρώ. Πρακτικά, από την τελευταία απόπειρα συμφωνίας από τον κ. Χρυσοχοΐδη το 2013, που ήταν 182,53 εκ. ευρώ, και ενώ έχουν μεσολαβήσει δύο έτη (2014-2015) που επιβαρύνονται με επιπλέον αποζημιώσεις, το δημόσιο «κλείνει» τη συμφωνία με 79,5 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, για τη συμφωνία που εγκρίθηκε από τη βουλή, το δημόσιο καταβάλλει λιγότερο από το μισό του ποσού που είχε υπολογιστεί επί Χρυσοχοΐδη.
Επιπλέον, το δημόσιο θα παραλάβει δωρεάν σημαντικές οδικές μελέτες που θα εκπονήσει ο κατασκευαστής, πλήρεις και ολοκληρωμένες, συνολικής προϋπολογιστικής αξίας 12.300.000 ευρώ. Ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα του κόμβου στα Φουντέικα, ο οποίος τελικά θα γίνει, ενώ η είσοδος/έξοδος για Καστόρι θα εξεταστεί στο μέλλον, καθώς προέχει να παραδοθεί το έργο μέχρι το τέλος Απριλίου.
Τέλος, ο κ. Δέδες σημείωσε πως ο «Μορέας» θα αποτελέσει τον πρώτο αυτοκινητόδρομο της χώρας στον οποίο προωθείται το αναλογικό σύστημα διοδίων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ένα ισχυρό εμπορικό και κοινωνικό πακέτο, κάτι που επίσης για πρώτη φορά συμβαίνει για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή διοδίων για ΑμεΑ, καθιέρωση ειδικής ρύθμισης ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μόνιμων κατοίκων όπου δεν υπάρχει παράπλευρο οδικό δίκτυο και ελεύθερη δίοδος κατά τις μέρες διεξαγωγής εθνικών και αυτοδιοικητικών εκλογών.