Δήμος Ευρώτα: Οικολογικά βήματα στη διαχείριση απορριμμάτων

Dimos Eyrota

Dimos Eyrota

Στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων έχει προχωρήσει ο δήμος Ευρώτα. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος υλοποιεί μεθόδους και πρακτικές που θα εξυπηρετούν αποτελεσματικότερα τους στόχους του δήμου, αλλά και τις ανάγκες των πολιτών.

Η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με το σύστημα «πόρτα – πόρτα» και η δημιουργία οικολογικής «νησίδας» αποτελούν επιβεβλημένες πλέον επιλογές για τη μείωση του όγκου απορριμμάτων και την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισής τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα καταστήματα, λόγω του μεγάλου όγκου απορριμμάτων τους. Ο δήμος Ευρώτα έχει προγραμματίσει την εφαρμογή του προγράμματος «πόρτα – πόρτα» –συλλογή απορριμμάτων από το κατάστημα- ξεκινώντας από το δημοτικό διαμέρισμα Σκάλας τη Δευτέρα 20 Ιουλίου. Συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, θα συλλέγονται το χαρτί και το χαρτόνι από συνεργείο συνεργαζόμενο με το δήμο. Μέσα στον Αύγουστο θα επεκταθεί το πρόγραμμα και στο Βλαχιώτη, ενώ από το Σεπτέμβριο σχεδιάζεται η σταδιακή επέκτασή του σε όλο το δήμο.

Παράλληλα ξεκινά η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για διαλογή στην πηγή σε Περιστέρι, Γράμμουσα και τμήμα του Βρονταμά, από εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Η διαλογή στην πηγή θα περιλαμβάνει τον αυστηρό διαχωρισμό τόσο των οργανικών όσο και των ανακυκλώσιμων υλικών στους ιδιωτικούς χώρους.

Η έμπρακτη στήριξη των προγραμμάτων και κατά συνέπεια η αποτελεσματικότητά τους θα έχει πολλαπλά οφέλη. Η πλήρης υιοθέτηση των μεθόδων αυτών από το δήμο ταυτόχρονα με την αποδοχή και τήρηση των κανονισμών από τους δημότες θα αποτελέσουν το εφαλτήριο στη χάραξη μιας διαχρονικής πολιτικής προσαρμοσμένης στις σύγχρονες ανάγκες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γεωργία Τσιμπίδη στο τηλέφωνο 27350 29215.