Δήμος Σπάρτης: Αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις λόγω ανομβρίας

fotia

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης με ανακοίνωσή της επισημαίνει στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, ότι λόγω της παρατεινόμενης ανομβρίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί πολλές αγροτοδασικές πυρκαγιές λόγω της καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών στους αγρούς που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις.

Κατόπιν αυτού καλεί τους αγρότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την χρήση της φωτιάς στην ύπαιθρο για λόγους καθαρισμού των αγρών τους και συστήνει:

α) Να μην γίνεται η καύση σε αγροτικές εκτάσεις που είναι πλησίον σε δασικές ή ακαλλιέργητες εκτάσεις, ιδιαίτερα εάν πνέει ισχυρός άνεμος ή τις θερμές ώρες της ημέρας.

β) Οποιαδήποτε καύση να γίνεται αφού έχουν λάβει τα αναγκαία προληπτικά μέτρα οι αγρότες και να διαθέτουν ικανή ποσότητα νερού που να επιτρέπει τον έλεγχο της φωτιάς σε περίπτωση που ξεφύγει του ελέγχου τους και επίσης να διαθέτουν τα κατάλληλα πρόχειρα μέσα κατάσβεσης.

γ) Σε περίπτωση που επεκταθεί η πυρκαγιά να παραμένουν στο σημείο και να καλούν την πυροσβεστική υπηρεσία στο τηλ 199, καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής τους.

προβλέπονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ενημερώνεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ που σημαίνει περικοπή επιδοτήσεων και επιβάλλονται αυστηρά διοικητικά πρόστιμα.