Προϋπολογισμός με… νεύρα στο Δήμο Σπάρτης

Moiragias - Valiotis

Moiragias - Valiotis

Ύστερα από μία μαραθώνια -και για μία ακόμη φορά τεταμένη- συνεδρίαση, διάρκειας περίπου έξι ωρών, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας η ψήφιση του προϋπολογισμού και του ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης του δήμου Σπάρτης για το 2015.

Κατά την τακτική συνεδρίαση που προηγήθηκε της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ελήφθησαν επίσης αποφάσεις για 51 θέματα ημερήσιας διάταξης. Αν στις προηγούμενες συνεδριάσεις άναψαν απλώς τα αίματα, τότε στην προχθεσινή… έβρασαν, με αφορμή το δεύτερο κιόλας θέμα, που αφορούσε στη βεβαίωση αχρεωστήτως καταβληθέντων μισθωμάτων των ακινήτων που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες. Ο δήμαρχος απέδωσε πολιτικές ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση, που δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου 4081/2012, ο οποίος ορίζει από το 2012 προοδευτικές μειώσεις των μισθωμάτων των ακινήτων που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που κόστισε στο δήμο Σπάρτης πολλές χιλιάδες ευρώ.

Να αναζητηθούν οι ευθύνες από γνωστούς υπηρεσιακούς παράγοντεςparataxi Argeitakou απάντησε ο κ. Αργειτάκος, υπερασπιζόμενος την απελθούσα δημοτική αρχή και υποστηρίζοντας πως δεν έγινε γνώστης του θέματος παρά μόνο όταν υπήρξε η αλλαγή προϊσταμένης στο σχετικό τμήμα.

Ο κ. Βαλιώτης κατηγόρησε ωστόσο τον κ. Αργειτάκο πως ως μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ έπρεπε να γνωρίζει τα νομοθετήματα από πρώτο χέρι και να έχει δώσει εντολή εφαρμογής τους στους υπαλλήλους.

Το Σώμα απασχόλησε επίσης η υπόθεση της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του δήμου Σπάρτης στη Νέα Μάκρη, της οποίας το δυσκολότερο κομμάτι φαίνεται πως ολοκληρώθηκε με το δήμο μας να βγαίνει κερδισμένος. Ενώπιον του συμβουλίου παρέστη και ενημέρωσε σχετικά ο ειδικός συνεργάτης του δήμου κ. Μανουκιάν, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το σύνολο των αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων που από την εποχή Αντωνάκου έως και σήμερα κατανόησαν την αξία του πράγματος και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα του δήμου.

Αξιοσημείωτη στιγμή του προχθεσινού συμβουλίου αποτέλεσε ακόμη η μελλοντική αδελφοποίηση με τον Τάραντα, μια κίνηση «ιστορικής ανάγκης» όπως την αποκάλεσε ο κ. Τζωρτζάκης. Πρόκειται για τη γνωστή παραθαλάσσια πόλη της Ιταλίας, που είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης, η οποία αποτέλεσε τη μοναδική σπαρτιατική αποικία στη Μεγάλη Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ. Τζωρτζάκης, ύστερα από πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή διαπίστωσε πως οι άνθρωποι εκεί συνεχίζουν να αισθάνονται σπαρτιάτες 2700 χρόνια αργότερα.

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος κ. Μακρυσοπούλου έφερε στο συμβούλιο την πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αδελφοποίηση με κάποιον από τρεις ενδιαφερόμενους κινεζικούς δήμους.

Τέλος, ο κ. Πλειώτας έκανε αναφορά στη βράβευση του 1ου δημοτικού σχολείου Σπάρτης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα eTwinning, με τίτλο «Digital tales» – «Ψηφιακές ιστορίες», που υλοποίησαν κατά το σχολικό έτος 2013-2014 οι μαθητές/-τριες της β΄ τάξης. Υπεύθυνη προγράμματος ήταν η κ. Μαρία – Αλεξάνδρα Κουμανάκου και συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί οι κ.κ. Μαρία Οικονόμου, Μαριγώ Βιδάλη και Σταματία Βούλγαρη. Το σπαρτιατικό σχολείο συνεργάστηκε με το αντίστοιχο φινλανδικό Vuorentaustan School, Ylöjärvi, με αποτέλεσμα το πρόγραμμά του να είναι ένα εκ των οκτώ που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού MEDEA Awards 2014.

Κι ύστερα ήρθε… ο προϋπολογισμός

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό σημαδεύτηκε επίσης από εντάσεις. Apostolakos DimitrisΜετά την εισήγηση του κ. Αποστολάκου, που παραδέχτηκε πως ο φετινός προϋπολογισμός «δεν δίνει απαντήσεις στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας» υποστήριξε ωστόσο ότι «επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου χωρίς να απειληθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες», το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Ο κ. Αργειτάκος ανέφερε πως, παρά τη διάθεση του συνδυασμού του να υπερψηφίσει προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του δήμου, ούτε το τεχνικό πρόγραμμα ούτε ο προϋπολογισμός συντάχθηκαν σε συνεργασία της παράταξής του με αιρετούς ή υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η παράταξη Αργειτάκου τελικά καταψήφισε, παρόλο που παρατήρησε μικρές διαφορές μεταξύ του φετινού και του περσινού προϋπολογισμού. Ένας από τους λόγους που αναφέρθηκαν; Ότι το ίδιο είχαν κάνει και εκείνοι πέρυσι ως αντιπολίτευση…

Άλλη μια αιτία της καταψήφισης που υπογραμμίστηκε από τον κ. Αργειτάκο είναι πως η παράταξή του δεν δέχεται τις «εξωθεσμικές παρεμβάσεις», τις «περιβόητες επιτροπές» όπως τις αποκάλεσε «που έχουν συγκροτηθεί σε τοπικά συμβούλια που δεν έχετε την πλειοψηφία (…) και νομίζουν ότι είναι επιτροπές που θα αποφανθούν για το τεχνικό πρόγραμμα». Αντίθετο τον βρίσκει επίσης η σχεδιαζόμενη αποκέντρωση των υπηρεσιών από τη Σπάρτη προκειμένου να μειωθεί το κόστος σε ενοίκια ακινήτων, καθώς όπως εκτίμησε με την πρακτική αυτή θα χαθούν χιλιάδες ανθρωποώρες.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες παρατάξεις, ο κ. Κουμουνδούρος, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η μνημονιακή πολιτική έχει καταστήσειKoumoundouros - Leventakis πρώτο θύμα την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία μετατρέπει σταδιακά σε μία κρατική υπηρεσία, στηλίτευσε την κραυγαλέα απουσία διαβούλευσης του προϋπολογισμού με τους πολίτες. «Δεν είναι συμμετοχικός, γι’ αυτό και τον καταψηφίζουμε», εξήγησε.

Ο κ. Λεβεντάκης καταψήφισε επίσης με τη σειρά του, υποστηρίζοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χάσει το λαϊκό της χαρακτήρα. Κατηγόρησε ακόμη τη σημερινή πλειοψηφία του Σώματος ότι ενώ κατά τις επαναληπτικές εκλογές προέτασσε το σύνθημα «ο δήμος αλλάζει σελίδα», δεν το έκανε πράξη με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Ο έτερος εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Αλεξάκος απουσίαζε στο εξωτερικό.

Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.