Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας: “Εξουδετερώστε τα αλλού”

ximika Syrias

ximika Syrias

Στην ακόλουθη ανακοίνωση προχώρησε η Διοικούσα Επιτροπή του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας Λακωνίας σχετικά με την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο:

“Το Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας είναι κάθετα αντίθετο στην εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, καθώς εκτιμούμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μέγιστη περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ενός από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη. Πόσο μάλλον όταν η διαδικασία που επιλέγεται, αυτή της υδρόλυσης, θα εφαρμοσθεί πρώτη φορά εν πλω, χωρίς κανείς να απαντά στο ερώτημα του τι θα γίνει εάν κάτι πάει στραβά ή γίνει κάποιο λάθος ή κάποιο ατύχημα. Κι αυτό διότι, όπως οι «αρμόδιοι» παραδέχονται, δεν υπάρχουν εκτιμήσεις ρίσκου τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον όσο και για τους ανθρώπους.

Ο κίνδυνος είναι άμεσος και για τις ακτές της Λακωνίας.

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, όπως η εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες-παραγωγούς χημικών όπλων, οι οποίες έχουν τις σχετικές υποδομές τόσο για την εξουδετέρωση των υλικών αυτών όσο και για την αποτροπή και αντιμετώπιση τυχόν ατυχήματος.

Η άρνηση πολλών χωρών να δεχθούν τα συγκεκριμένα χημικά στο έδαφός τους προκειμένου να εξουδετερωθούν, αν και διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές, δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει.

Ως εκ τούτου, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στον αγώνα της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κυθήρων Κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου, αλλά και των υπολοίπων συλλογικοτήτων και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και όλη τη Μεσόγειο που αντιδρούν στη διαδικασία που θα λάβει χώρα στη Μεσόγειο, μια ανάσα από την Κρήτη, τα Κύθηρα, τη Λακωνία, την Πελοπόννησο.

Ζητούμε, έστω και την υστάτη ώρα, από την ελληνική κυβέρνηση, που σήμερα έχει την προεδρία της ΕΕ, να θέσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, με ταυτόχρονη παρέμβασή της στον ΟΗΕ”.