Δαβάκης: “Θέμα πολιτικής βούλησης η αναβάθμιση και παραμονή της Νοσηλευτικής στη Σπάρτη”

Να τοποθετηθούν άμεσα οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας σχετικά με τις προθέσεις τους για την αναβάθμιση και την παραμονή στη Σπάρτη του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο Θανάσης Δαβάκης.

Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά για αναντιστοιχία λόγων και έργων του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, ένα χρόνο πριν (19/10/2017) μιλούσε δημοσίως για στρατηγική αναβάθμισης και ενίσχυσης του τμήματος. “Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα γεγονότα διαψεύδουν τον κ. υπουργό και τα λεγόμενά του”, αναφέρει ο λάκωνας βουλευτής.

Ο κ. Δαβάκης υπογραμμίζει εξάλλου στην ερώτησή του ότι η πορεία του τμήματος Νοσηλευτικής από το 2005 έως και σήμερα και τα αποτελέσματα των διαδικασιών εξωτερικής αξιολόγησης έχουν αποδείξει ότι αποτελεί μία επιστημονικά και εκπαιδευτικά βιώσιμη πανεπιστημιακή μονάδα, με επαρκείς και νεόδμητες εγκαταστάσεις, καταρτισμένο και ενεργό διδακτικό και επιστημονικό προσωπικό, σύγχρονο και ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, ενεργό ερευνητικό πρόγραμμα και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό έργο.

Παράλληλα, σημειώνει ότι τα προβλήματα και οι περιορισμοί που το τμήμα καλείται να αντιμετωπίσει για να παραμείνει επιστημονικά και εκπαιδευτικά βιώσιμο και ενταγμένο στην κοινωνία της Σπάρτης, όπως το κυρίαρχο θέμα της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών, έχουν τύχει ακριβούς και εξαντλητικής περιγραφής και μελέτης, και είναι γνωστά τόσο στις αρχές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όσο και στον υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο βουλευτής ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να τοποθετηθούν στα ακόλουθα κρίσιμα και επείγοντα ερωτήματα:

  • Πρώτον, σε ποια μέτρα θα προβούν άμεσα ώστε να ενισχυθεί το διδακτικό και εκπαιδευτικό έργο του τμήματος, κυρίως ως προς την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών, ώστε να απομακρυνθεί ο κίνδυνος μεταφοράς της έδρας του εκτός Λακωνίας.
  • Και δεύτερον, ένα σχεδόν χρόνο μετά, τι έχει γίνει σχετικά με την εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου για την ίδρυση πανεπιστημιακής κλινικής στο νοσοκομείο της Σπάρτης.

Μετά την κατάθεση της ερώτησης ο κ. Δαβάκης δήλωσε πως “η απόφαση της γενικής συνέλευσης του τμήματος Νοσηλευτικής θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα μεγαλύτερης κινητοποίησης, ώστε συλλογικά και με συνεργατικό πνεύμα να υπερασπιστούμε, να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε το όραμα της μετατροπής της Λακωνίας σε πόλο έλξης για δομές έρευνας, καινοτομίας, πανεπιστημιακής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Στην παρούσα φάση, ζητούμε από την κυβέρνηση άμεσα και σταθερά να θωρακίσει το τμήμα κατά τέτοιο τρόπο ώστε η απόφαση της γενικής συνέλευσης να μην έχει λόγο υλοποίησης”.