Δαβάκης: “Ναι στην Ευρώπη – Όχι στο διχασμό”

Davakis Thanasis 1

Davakis Thanasis 1

Στις 28 Μαΐου 1979, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οδηγούσε τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάνοντας πράξη το “σταθερό οραματισμό” του για μια σύγχρονη Ελλάδα μέσα στο φυσικό γεωπολιτικό της χώρο. Σήμερα, τριάντα έξι χρόνια μετά, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέτει σε δοκιμασία αυτή την πραγματικότητα, διακυβεύοντας όλα αυτά που ο λαός μας έχει κατακτήσει με κόπους καί θυσίες. Μία κυβέρνηση, που εκμεταλλεύτηκε για να ανέλθει στην εξουσία τα όσα πέρασε ο λαός μας τα τελευταία χρόνια και με χονδροειδή ψέματα τον έπεισε να την εμπιστευθεί.

Η εντολή όμως του λαού μας, στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ήταν σαφής: Καλύτερη διαπραγμάτευση πάντα στη ζώνη του ευρώ και της Ευρώπης.

Σήμερα, πέντε μήνες μετά, αποδείχθηκε δυστυχώς ότι αυτή η “διαπραγμάτευση” ήταν ένα καλοσχεδιασμένο θέατρο “δημιουργικής ασάφειας” με πρωταγωνιστή τον ανεκδιήγητο κ. Βαρουφάκη, που με τη συμπεριφορά του κατόρθωσε να στρέψει εναντίον μας ακόμη και τους πιο σταθερούς μας συμμάχους.

Ήταν προμελετημένο σχέδιο ροκανίσματος του χρόνου; Ήταν τραγική ανικανότητα και άγνοια κινδύνου, όταν μάλιστα κάθε τόσο μάς διαβεβαίωναν ότι “η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών”; Ή κυρίως ήταν η μόνιμη ιδεοληψία της ελληνικής αριστεράς απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Αυτό θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος.

Σήμερα όμως ο κ. Τσίπρας αντί να αποδεχθεί την κακή συμφωνία που προέκυπτε εξαιτίας των δικών του λαθών και των προβληματικών συνεργατών του, που διασφάλιζε όμως την παραμονή μας στο ευρώ, προτίμησε την κομματική μισαλλοδοξία και την αντιπολίτευση της πραγματικότητας. Συμπεριφέρθηκε ως ο ηγέτης του 4% και όχι ως ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, μεταθέτοντας τις δικές του ευθύνες στην πλάτη του λαού για να αποφανθεί σε μιά εβδομάδα για το μέλλον αυτού και των παιδιών του.

Προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το θυμικό των δοκιμαζομένων ελλήνων μιλώντας υποκριτικά για αξιοπρέπεια, όταν οφείλει να γνωρίζει ότι αυτή κερδίζεται με τη στάση και τη συμπεριφορά μας. Γιά ποια “αξιοπρέπεια” μιλάει ο κ. Τσίπρας, όταν φθάσαμε να κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ακόμη και οι μικρές χώρες της Βαλτικής…;

Όταν από χθες το βράδυ εφαρμόζεται περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) καί “ουρές” συμπολιτών μας αρχίζουν να σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες με τη σκέψη σ’ ένα αβέβαιο μέλλον για τη ζωή τους, για ποια έννοια αξιοπρέπειας τολμούν να μιλούν κάποιοι;

Στο “δημοψήφισμα διαφυγής” του κ. Τσίπρα -αν τελικά πραγματοποιηθεί- ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με ώριμο πατριωτισμό. Θα πει ΝΑΙ στην Ευρώπη και στο κοινό μας νόμισμα, ΝΑΙ στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τις αρχές της. Γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη!

Όμως ο λαός μας θα αντιτάξει με την απόφασή του και ένα περήφανο ΟΧΙ στη μισαλλοδοξία και το διχασμό που θέλουν να επαναφέρουν στην πατρίδα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του.

Θανάσης Δαβάκης

βουλευτής ΝΔ Λακωνίας