Δακοκτονία: Παρέμβαση Τατούλη σε Αποστόλου για την προστασία της ελαιοπαραγωγής 2017

psekasmoi dakoktonias

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποτελεσματική εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας για το 2017 ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης με επιστολή του, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, αφού επισημαίνει τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή του 2016 από την αυξημένη προσβολή δάκου, τα οποία αποδίδει “κυρίως στην ελλιπή και καθυστερημένη χρηματοδότηση από το υπουργείο”, ο περιφερειάρχης ζητά η κατανομή των πιστώσεων στην Πελοπόννησο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ψεκασμών ώστε να είναι αποτελεσματικοί.

Σημειώνει επίσης ο κ. Τατούλης ότι το 2017 πρόκειται να ενταχθούν στο πρόγραμμα δακοκτονίας της Περιφέρειας 3,2 εκατομμύρια ελαιόδεντρα επιπλέον του 2016, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ζωνών ΠΟΠ ελαιολάδου, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες προβλέψεις τόσο στο χρόνο όσο και στο ποσό χρηματοδότησης προς την Περιφέρεια.

Εκτιμά τέλος στην επιστολή του ότι δεν θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία προμήθειας των φυτοπροστατευτικών δακοκτονίας, “καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν τεράστια γραφειοκρατικά προβλήματα, που θα έχουν επιπτώσεις τόσο στο χρόνο εφαρμογής των προγραμμάτων όσο και στην αποτελεσματικότητά τους”.