Πρόκειται για μια εξαιρετική λογοτεχνική πρόταση από τις εκδόσεις «Πηγή».
Ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα και με τη χρήση αναδρομών, η αφήγηση διατρέχει την τοπική και υπερτοπική ιστορία. Παραγκωνισμένα ιστορικά πρόσωπα φωτίζονται, διεργασίες που οδήγησαν στο ξεδίπλωμα της ελληνικής επανάστασης μνημονεύονται, τα μετεπαναστατικά χρόνια εικονοποιούνται κι ο αναγνώστης νοερά παρατηρεί το νεοελληνικό κράτος να ψάχνει τα πρώτα του βήματα.
Με αφορμή τον επικείμενο γάμο της Ασπασίας, κόρης του ποιητή Παναγιώτη Σούτσου, η συγγραφέας θα μας προσκαλέσει να συμ-βαδίσουμε στους άξονες του χώρου και του χρόνου. Ζάκυνθος – Μυστράς – Μάνη – Ναύπλιο – Αθήνα φιλοξενούν τους πρωταγωνιστές και φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου, που -παρά την εργώδη τεκμηρίωσή του- δεν αποτελεί ακραιφνώς ιστορικό πόνημα. Στη σύμφυση που επιχειρείται, τα πραγματικά γεγονότα θα βρουν την αναφορά τους χωρίς να περνά σε δεύτερη μοίρα η μυθοπλασία – ειδωμένη μάλιστα με γυναικεία ευαισθησία και ματιά. Βαθιά διαποτισμένο από αξίες όπως η αδελφική και συζυγική αγάπη, οι οικογενειακές παραδόσεις, η φιλοπατρία, η αυταπάρνηση κι η καλαισθησία, το έργο διαπλέκει την ιστορική αλήθεια με το συναίσθημα.
Ανασηκώνοντας το «Δαντελένιο μαντίλι» βρίσκει κανείς το ψηφιδωτό της εθνικής παλιγγενεσίας όπως το φιλοτέχνησε στο πρώτο της μυθιστόρημα η Μ. Παπαποστόλου. Αξίζει.
Υ.Γ. Οι αναφορές σε τόπους, μνημεία, κείμενα, μουσικές, πίνακες θα ανοίξουν στον φιλομαθή πνευματικά πεδία. Ευκαιρία λοιπόν για ταξίδια. Όπως τα αντιλαμβάνεται και τα ποθεί ο καθένας.
Ειρήνη Ρουμανέα