Συνάντηση εργασίας για τους δασικούς χάρτες και τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ανάρτησή τους είχε την Παρασκευή 7 Μαΐου στο δημαρχείο Γυθείου ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά και τον γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Κωνσταντίνο Αραβώση. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Εγγείων Βελτιώσεων Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λακωνίας Ηλίας Κοντάκος, ο δασάρχης Γυθείου Σπύρος Λαδικός και ο Πέτρος Τσιριβάκος από το τμήμα Δόμησης του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε στην περιοχή η εφαρμογή των δασικών χαρτών και αναζητήθηκαν λύσεις προκειμένου να διορθωθούν τα όποια σφάλματα. Ο υφυπουργός χαρακτήρισε την ανάρτηση των δασικών χαρτών “έργο εθνικής σημασίας” και “μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και 50 – 60 χρόνια, αλλά δυστυχώς καθυστέρησε”. “Χρειαζόμαστε τους δασικούς χάρτες για να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται το δάσος, ώστε να το προστατεύσουμε, και πού δεν υπάρχει δάσος, έτσι ώστε οι πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους κατά το δοκούν και σύμφωνα με το νόμο” υποστήριξε ο κ. Αμυράς.

“Ήρθαμε να συζητήσουμε τα ιδιαίτερα ζητήματα της Μάνης και ιδιαίτερα της ανατολικής, όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τα δασωμένα χωράφια και τα εκχερσωμένα πρώην δασικά. Όλα είναι ένα κουβάρι που εμείς ως κυβέρνηση αποφασίσαμε να το λύσουμε. Κοιτάμε κατάματα την πραγματικότητα και θέλουμε από τη μία να προστατεύσουμε το δάσος αλλά και από την άλλη να απελευθερώσουμε τις περιουσίες των πολιτών σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο” σημείωσε σε δήλωσή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο υφυπουργός. Όπως παραδέχθηκε, η Μάνη έχει μια ιδιαιτερότητα διότι το ιδιοκτησιακό της καθεστώς έχει δύο συντεταγμένες: “Πρώτον εδώ δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας της γης υπέρ του δημοσίου, δυστυχώς όμως πολλές φορές η δημόσια διοίκηση έκανε ότι αυτό δεν το καταλάβαινε αναγκάζοντας τους ανθρώπους να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Το δεύτερο είναι ότι στη Μάνη ο λόγος και η τιμή του ανθρώπου είχε βάρος συμβολαίου, οπότε σε πολλές περιπτώσεις απουσιάζουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας” εξήγησε ο κ. Αμυράς. Ξεκαθάρισε δε ότι αυτά είναι ζητήματα που θα λυθούν και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την ουσιαστική και παραγωγική συνάντηση. Κλείνοντας υποσχέθηκε σύντομα να επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή, καθώς όπως είπε είναι φανατικός λάτρης της, οπότε θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί.

Ο κ. Ανδρεάκος από την πλευρά του σημείωσε ως σημαντική την κυβερνητική επίσκεψη, αφού “ο υφυπουργός δεν ήρθε σήμερα απλώς για να μας ακούσει, αλλά ερχόμενος έχει ήδη λύσει το 50% των προβλημάτων”. Δήλωσε μάλιστα σίγουρος πως το πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει ο κ. Αμυράς θα το φέρει εις πέρας επιτυχώς.

Ο γενικός γραμματέας κ. Αραβώσης, με μανιάτικες ρίζες, ανέφερε πως το ζήτημα των δασικών χαρτών προβληματίζει πολύ κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση πως “ο υπουργός έδωσε απαντήσεις που θα δρομολογηθούν αποτελεσματικά για τους πολίτες το ταχύτερο δυνατό”.

Με το πέρας της συνάντησης ο δήμαρχος προσέφερε στον υφυπουργό μια πλακέτα που αναπαριστά τους μανιάτες πολεμιστές του 1821, ένα επετειακό ημερολόγιο που εξέδωσε ο δήμος στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης και ένα καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.