Δείτε αναλυτικά πώς θα κυκλοφορούμε από το πρωί της Δευτέρας

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη μετακίνηση θα υπάρχουν δύο τύποι εγγράφων που από απόψε θα βρίσκονται στο forma.gov.gr

Πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α): Βεβαίωση του εργοδότη. Θα περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας, τόπο εργασίας καθώς και την ώρα εργασίας του εργαζομένου. Το έγγραφο αυτό θα δίνεται εφάπαξ από τον εργοδότη.

Μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β): Έγγραφο όπου θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας και ο λόγος μετακίνησης.

Αναλυτικά:

⇒ Για πάγια βεβαίωση κίνησης (Τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση ελεύθερης κυκλοφορίας εργαζόμενου.

⇒ Για μεμονωμένες μετακινήσεις (Τύπου Β) έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό.

2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5) Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά μπορείτε να συμπληρώσετε και να έχετε μαζί σας ένα έγγραφο/βεβαίωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών.

3. Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να αναγράφει τις εξής πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή.